måndag 3 januari 2022

Det värsta har redan hänt

länk till adlibris och bokus
Bianca har gått ut nian och har nu fått sommarjobb på en städfirma. Hennes föräldrar hade hellre sett att hon hade gjort nåt annat än att städa upp efter andra människor. Men Bianca bryr sig inte om det. För henne spelar det ingen roll, inget spelar någon roll längre och egentligen har hon valt att sommarjobba mest för att slippa vara hemma hela sommaren. 

En dag får Bianca och en kollega i uppdrag att städa ur en lägenhet. De ska packa ner allting och städa. Lägenheten har tillhört en ung tjej som blivit mördad. Detta är en händelse som gått Bianca förbi, för när det hände var hon själv upptagen av det värsta, men nu kan hon inte sluta läsa om mordet. Det kan verka hemskt att gräva ned sig i en mordhistoria, men för Bianca blir det istället förlösande. För i allt det hemska når hon sin egen sorg och kan börjaprata om och bearbeta det värsta som hänt henne. 

Marta Söderberg skriver på kortprosa, korta avsnitt och ögonblicksbilder formar denna korta och snabblästa bok till en helhet som är så mycket större än dess korta format. Det värsta har redan hänt handlar om att befinna sig i sorg och känna skuld. Bit för bit avslöjas att Biancas bror har dött i en olycka, en olycka som Bianca anklagar sig själv för att vara ansvarig för. Och med dessa skuldkänslor kommer Biancas känsla av utanförskap, eller snarare känslan av att inte känna omedelbart tillhörighet, att som adopterad inte vara en självklar del av familjen så som hennes bror var (som inte var adopterad). Nu är hon den som föräldrarna fått nöja sig med. Det är så stora känslor som ryms i denna lilla bok, och det är så bra skrivet. Det värsta har redan hänt placerar jag på listan över de bästa böcker jag läst 2021.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar