onsdag 13 april 2022

Alaska

Länk till adlibris och bokus
 Alaska är namnet på den hund som har en central roll i Anna Woltz roman. Som valp växer Alaska upp hos Parker och hennes familj, men på grund av allergi blir familjen tvungna att lämna ifrån sig henne. Nu bor Alaska istället med Sven och hans familj och har tränats upp till att bli assistenthund. Men Sven vill inte ha Alaska. Han vill att allt ska vara som innan. Innan han bytte skola, innan hans liv blev begränsat. Innan han blev sjuk. 

Det är första dagen i sjuan och Sven vet att han måste göra ett första intryck. Det måste vara något minnesvärt, något som överglänser det som kommer att komma sen. För han kommer förr eller senare att få ett anfall inför hela klassen. Men Sven vill inte bli ihågkommen som "den där killen" eller "epilepsikillen". Alltså måste han göra något coolt det första han gör. Nu blir det aldrig att Sven gör något coolt, men folk i klassen får ändå intryck av honom som den coole och rolige killen. Men det roliga sker på Parkers bekostnad, och hon låter sig inte imponeras. Istället tycker hon att Sven är den dryge och taskige killen.

När Parker börjar första dagen i sjuan har hon upplevt sin värsta sommar. Inte nog med att hon fortfarande sörjer sin hund, Alaska, hennes mammas och pappas butik har blivit rånad under pistolhot, med Parker som vittne. Parkers pappa klarar inte av att jobba längre och gärningsmännen går fortfarande fria. När Parker efter skolans första dag, som blir allt annat än lyckad, dessutom upptäcker att det är den nye dryge killen Sven som har Alaska, då är måttet rågat. Parker bara måste få träffa Alaska igen, utan att någon annan får veta, och därför cyklar hon mitt i natten hem till Sven iklädd en rånarluva. 

I vartannat kapitel får läsaren följa Parker och Sven och ta del av deras oro och rädslor för att sticka ut och vara annorlunda. Trots den inledande fientligheten de känner inför varandra så växer så småningom en vänskap fram mellan Parker och Sven. Både tack vare och trots Alaska. En hjärtevärmande bok om att möta sina rädslor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar