onsdag 13 april 2022

Sista resan

Sextonåriga Siris stora intresse är flygplan. Så fort hon sparat ihop tillräckligt med pengar tänker hon ta flygcertifikat. Tills dess hjälper hon till så ofta och så mycket hon bara kan på flygklubben. Dit har hon egen nyckel och eftersom flygklubbens dator är så otroligt mycket snabbare än den de har hemma har Siri gjort det till en vana att smyga dit sena kvällar för att ladda ned musik. Den här berättelsen utspelar sig alltså inte i nutid utan är förlagd till början av 00-talet, före strömningstjänsternas tid, och då var och varannan person ägnade sig åt att ladda ned filer illegalt. Hur som helst så råkar Siri befinna sig i klubbhuset en sen kväll då hon hör hur ett flygplan närmar sig och landar på flygfältet. Mycket märkligt, då det inte brukar vara någon flygtrafik nattetid. När Siri kikar ut genom fönstret kan hon se hur en ung kvinna skrikandes och sparkandes släpas ut ur planet och försvinner in i en väntande bil. Allt går så snabbt. Men Siri hinner notera bilens registreringsnummer och bilden av den kämpande kvinnan etsar sig fast i Siris minne. Vart tog hon vägen?

Några dagar senare ser hon av en slump bilen igen. Den visar sig tillhöra en av flygklubbens medlemmar, Martin Wiker, som driver ett företag som handlar varor med Ryssland. Martin, som älskar att flyga, tvingar ofta med sin son Aron, som dessvärre inte riktigt delar sin fars intresse. Men efter att ha träffat Siri blir det plötsligt mer intressant att följa med till flygklubben. Siri ser sin chans att luska i Arons pappas angelägenheter och kommer så småningom till insikt om att pappan inte bara handlar med delikatesser från Ryssland. En etablerad verksamhet med människosmuggling pågår också i det fördolda. 

Något som ställer allt på sin spets är också att Siri verkligen själv har fattat tycke för Aron. Men vad ska han tycka om henne om hon sätter dit hans egen pappa?

Sista resan av Ewa Christina Johansson och Kristina Sjögren är en spännande berättelse skriven i högt tempo och som står sig väl än idag trots att den har några år på nacken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar