onsdag 13 april 2022

Jefferson

Länk till adlibris och bokus
Jefferson av Jean-Claude Mourlevat, 2021 års ALMA-pristagare, är en oförglömlig och sagolik berättelse med samhällskritisk förankring. Här finns värme och humor men också mörker och brutalitet.

Det här är en berättelse där djuren och människorna lever i parallella samhällen. Djuren går i skola, arbetar, lånar böcker på biblioteket - vanliga saker som vi människor också gör, men i Mourlevats bok lever människorna i ett eget samhälle vars klimat är hårdare, stressigare och framför allt mindre idylliskt än det samhälle som djuren lever i. 

Huvudpersonen Jefferson är en igelkott som råkar illa ut när han ska gå till frisören. Jefferson finner nämligen frisören ihjälhuggen på golvet och en annan av frisörens kunder som råkar vara där anklagar felaktigt Jefferson för mordet. Jefferson måste fly, men polishundarna är honom på spåret. Tack vare sin bästa vän, grisen Gilbert, undgår Jefferson med nöd och näppe att bli infångad och de båda vännerna kommer fram till att enda sättet att rentvå Jefferson är att helt enkelt avslöja den riktige mördaren som de misstänker finns bland människorna. Så med falska identiteter hoppar de som turister på en bussresa som tar dem till människostaden där de både fascineras och förfäras över hur människorna lever. Men det som berör dem mest är under vilka livsvillkor djuren i människornas värld lever. 

Jefferson är både en gullig djursaga och en rafflande mordgåta, men den är på sina ställen brutal i sina beskrivningar. Framför allt tänker jag på ett stycke då Gilbert råkar hamna på stadens slakteri och där träffar djuren som väntar på döden. Det är jobbig läsning, men det bidrar också till att göra Jefferson till något mer än bara en gullig djurberättelse och istället gör den till en storslagen barnroman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar