onsdag 13 april 2022

Donny

Länk till adlibris och bokus
Donny är tretton år gammal och hatar skolan. Allt med skolan är skit. Risto är i och för sig okej, men hans uppgift som assistent är ju att hålla Donny kvar i skolan. Ändå lyckas Donny smita iväg och skolka titt som tätt. Trots att han känner dåligt samvete inför Risto som känns som den ende som faktiskt bryr sig. Hemma gillar Donny inte heller att vara. Mamma är på honom och gnatar hela tiden. Och dricker. Det är lugnare att bara dra omkring på stan. 

En dag lär han känna några äldre killar. De låter honom hänga på när de ska spraya en vägg och Donny får vara med och göra några taggar. Donny får låna pengar av Zac, en av killarna, vilket känns schysst, bara det att Zac, ska ha tillbaka pengarna redan nästa dag. Med ränta. Och det är nu den negativa spiralen av händelser börjar snurra allt snabbare för Donny. 

Thomas Halling är skicklig på sitt format - att skriva lättläst men med väl gestaltade personer och en berättelse som engagerar. Skildringen av Donnys liv och de val han gör känns tyvärr nära den verklighet som faktiskt existerar för en del unga på glid som lever i dylika utanförskap och upplever liknande omständigheter som Donny gör. Donny är en aktuell kommentar till vårt samhälle. Tyvärr. Och det är brutalt att läsa och sätta sig in i. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar