tisdag 12 april 2022

Bara ännu en liten lögn

Länk till adlibris och bokus
Bara ännu en liten lögn av Eve Ainsworth får vi läsa om tonåriga Violet som kämpar för att få vardagen att flyta på. Sedan Violets styvpappa flyttade har mamma inte varit riktigt glad. Violet ser med missnöje hur mammas drickande ökat och när mamma inte längre kommer upp om morgnarna är det Violets ansvar att se till att lillebror Freddie kommer upp och iväg till skolan. Hennes egen skola ska också skötas, men morgonrutinerna med Freddie försvårar för Violet att själv hinna i tid till sin egen skola och hon ligger dessutom redan efter med skolarbetet. 

Trots anmärkningar från skolan hjälper Violet sin mamma att ljuga om hur de har det hemma. För det är inte bara för mammas skull som Violet fortsätter att skydda sin mamma, att ha en mamma som inte kan låta bli spriten är inget Violet vill att någon ska få veta. Hellre då låtsas som att allt är bra. Inte ens mormor och morfar känner till hur illa det egentligen är. Dessutom har mamma lovat att nu är det slut med spriten. På riktigt den här gången. Violet vill så gärna tro henne, men kommer mamma att hålla sitt löfte den här gången?

Bara ännu en liten lögn är en snabbläst och trovärdig berättelse om att leva i skuggan av missbruk och hur lätt det är att själv bli medberoende i tron att man hjälper den missbrukande genom att låtsas som att allt är bra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar