fredag 29 april 2022

Disablotet på valborg

Länk till adlibris och bokus
Disablotet på valborg är första delen i Madeleine Bäck serie om De seende där de olika delarna ska utspela sig under några av våra högtider. Första boken tar alltså avstamp i Valborgsfirandet.

Tvillingarna Lucia och Albin flyttar strax innan valborg från Stockholm till den lilla orten Disaberg mitt ute i skogen. Lucia hatar flytten, hon saknar redan sina kompisar hemma i Stockholm, men Albin ser däremot fram emot att få en nystart i nya skolan. Här kanske han kan få vänner, slippa bli retad. 

Albin och Lucias familj välkomnas av nya grannen Siv som genast bjuder in dem till det årliga valborgsfirandet. Fast det känns mer som en uppmaning att komma snarare än en inbjudan, nästan som att de måste gå. Både Albin och Lucia tycker det är nåt konstigt med Siv men det där med valborgsfirandet verkar obligatoriskt om man bor i Disaberg. De nya klasskompisarna pratar också om att "stå valborg" som det förklarar som en gammal tradition som ALLA i Disaberg gör varje år. 

På valborgsmässoaftonen vallfärdas hela byn till majbrasan. Innan alla samlas runt bålet tar byborna på sig ohyggliga masker av tjockt brunt läder. Valborrar kallas maskerna och är till för att skrämma bort oknytt, också en gammal tradition i Disaberg tydligen. Lucia tycker det känns som att vara med i en skräckfilm, maskerna är verkligen fasansfulla, men Disabergsborna verkar tycka det är helt normalt. När själva firandet med att stå valborg börjar ställer sig alla hand i hand runt elden och folk börjar unisont ropa samma ord: För ljuset. Folk ser ut att vara som i trans när plötsligt marken spricker och något mörkt och otäckt börjar kräla upp. Den mörka tunna varelsen följs snart av en till och en till. Men ingen tycks se vad som händer. Ingen utom Lucia och Albin. Och Siv. 

Disablotet på valborg är en kort och lättläst bok som jag slukade i ett nafs. Jag gillar idén med att göra skräck av våra kära högtider och jag ser absolut fram emot följande delar i De seende

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar