onsdag 11 maj 2022

Jag är ju så jävla easy going

Länk till adlibris och bokus
Första gången Jag är så jävla easy going kom ut var för snart tio år sedan. Nu har den getts ut på nytt i pocket i samband med att boken har blivit film. Jag gillar Jenny Jägerfelds böcker, men det har inte blivit att jag läst denna förrän nu. Och det är jag glad för. Jag är ju så jävla easy going blandar allvar med humor, upplyser hur det kan vara att leva med en neuropsykiatriskt funktionsnedsättning, är rappt skriven med oväntade vändningar. Det är mycket jag gillar helt enkelt. 

Joanna har adhd. Hennes hjärna är som ett nöjesfält vid högsäsong, det är ett ständigt buzz av infall och idéer, tankar som svämmar över likt ett aldrig sinande twitterflöde. Utan sin medicin hade Joanna varit ett totalt freak, men så länge hon tar sin medicin så är det inga större problem. I så fall har hennes föräldrar desto större bekymmer. Joannas pappa är sjukskriven på grund av depression och det enda han gör dagarna i ända är att sitta framför tv:n och titta på frågesportsprogram. Joannas mamma är ett one hit wonder-författare med en lysande debutroman som hon tyvärr aldrig lyckats följa upp trots otaliga försök. 

Eftersom ingen i Joannas familj har någon fast inkomst så har de det så klart kärvt ekonomiskt. Men när ett stipendium som Joannas mamma hoppats på uteblir då blir det kärvare än kärvt. Det finns inte längre några pengar till Joannas adhd-medicin och Joanna måste ta till drastiska åtgärder. För nu är verkligen inte rätt tidpunkt att bli sedd som en vandrande freakshow, vilket ju folk kommer att tycka om Joanna om hon inte får sin medicin. Joanna har ju kanske chans på Audrey, den ouppnåeliga fantastiska Audrey som går i hennes tyskagrupp och som får nervtrådar att tränga ut ur Joannas hjärta. 

Av en slump kommer Joanna över information om en eventuell drogaffär som, om Joanna bara kan spela sina kort rätt innebär ett rejält tillskott i den annars så skrala hushållsekonomin. Men har man adhd så är impulskontrollen minimal utan medicinering och saker och ting går så klart käpprätt åt helvete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar