tisdag 10 maj 2022

En värld i mörker

Elis vaknar och upptäcker att han försovit sig. Första dagen efter sommarlovet, första dagen i 9:an. Hans mamma brukar ju väcka honom om han ligger och drar sig på morgonen, men hon har också försovit sig. Ingen väckarklocka har väckt dem. Mobiltelefonerna är döda, mammas klockradio är helt svart och inte ens klockan i köket verkar funka. Men solen står högt på himlen så Elis skyndar sig till skolan där rektorn konstaterar att de inte kan hålla samling i aulan som de skulle ha gjort då det inte finns någon elektricitet och hela skolan är mörklagd. Dessutom är det flera lärare som inte lyckats ta sig till skolan. Det blir ingen terminsstart idag. Hela stan verkar alltså ha drabbats av ett stort strömavbrott under natten, men det ska snart visa sig vara värre än så.
Länk till bokus och adlibris

All elektronik är utslagen, inte ens batteridrivna föremål fungerar längre. Tack vare en granne som har en gammal vevradio får Elis förklaringen att en solstorm orsakat allt detta och att det inte går att ställa någon prognos på hur lång tid det kommer att ta innan strömmen kommer tillbaka. 

Att plötsligt inte ha någon elektricitet i ett samhälle som mer eller mindre är beroende av det innebär stora problem för alla. Affärerna kan inte hålla öppet då de inte kan sälja några varor, kylvaror går inte att hållas kalla längre och det går inte att ta sig någonstans annat än till fots eller till cykel. Men vad värre är för Elis och hans mamma är att mamma, som är diabetiker, har slut på insulin och utan det så klarar hon sig inte länge. Apoteken är redan plundrade och sjukhuset kan inte erbjuda mer än några doser. Men Elis är beredd på att göra vad som helst för att hans mamma ska få sitt livsnödvändiga insulin. När han får reda på att ett kriminellt gäng lagt beslag på all medicin ställs han inför ett moraliskt dilemma.

En värld i mörker är första delen i den lättlästa och  dystopiska serien Avbrottet skriven av Daniel Åberg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar