tisdag 8 november 2022

Veras krig

Länk till adlibris och bokus
Veras krig av Katarina Kuick skildrar livet i Leningrad under tyskarnas belägring av staden 1941-1944. När boken börjar har de forna allierade Tyskland och Sovjet nyligen börjat kriga mot varandra. Veras föräldrar bunkrar mat och cigaretter och det dröjer inte länge förrän Veras pappa blir inkallad. Veras storasyster Nina hjälper redan till med att gräva skyttevärn någonstans och kommer sällan hem, vilket på sätt och vis är bra för då räcker maten liten längre åt Vera och hennes mamma. Och katten Binka. 

I början tycker Vera att det är lite spännande med kriget, men allt vad tiden lider, hinner verkligheten ikapp. Först är det tråkigt att stå i kö för att få köpa ut matransonerna, det är tråkigt att springa till skyddsrummet när flyglarmet ljuder och det är tråkigt att inte gå i skolan och att inte ha någon att leka med när bästa kompisen blivit evakuerad. Men när folk Vera känner dör, när magen ständigt kurrar av hunger, när kylan tränger på i takt med att vintern håller sitt grepp om staden och när man inte längre hör något från pappa då är det rädslan som tar över istället. 

Skildringen utifrån Veras perspektiv känns trovärdig och ger en inblick i hur det kan vara att uppleva ett krig inifrån. Det är spännande och hemskt och på samma gång förundras man över den påhittighet och de stunder av ljus och glädje som måste få finnas för att man som människa ska kunna överleva allt det hemska. Veras krig är en riktigt bra bok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar