tisdag 8 november 2022

Fotografen i Mauthausen

Länk till adlibris och bokus
Fotografen i Mauthausen är baserad på verkliga händelser och verkliga människor och handlar om den spanske republikanen Fransisco Boix. Efter nederlaget mot Franco i spanska inbördeskriget flydde Boix till Frankrike. Där fängslades han så småningom av nazisterna och fördes till koncentrationslägret Mauthausen där redan många andra spanska flyktingar hamnat. Boix hade tidigare jobbat som fotograf och hans talang som sådan tas tillvara i koncentrationslägret av en SS-officer vid namn Ricken. Denne var besatt av att skildra döden och Boix fick bli Rickens assistent. Som sådan fick han bland annat hjälpa till med att framkalla fotografier på de döda och dödade koncentrationslägerfångar som Ricken tagit. Fotografier som ibland var rent iscensatta bilder. En idé om att smuggla ut negativ från lägret väcks och tillsammans med sina lägerkamrater genomför Boix en livsfarlig plan som inte bara sätter hans eget liv på spel. 

Efter kriget kom de utsmugglade fotografierna att användas som bevis i Nürnbergrättegångarna och Boix, som överlevde kriget kallades själv som vittne. 

Salva Rubio berättar med hjälp av Pedro J. Colombos illustrationer om de spanska republikanernas historia under andra världskriget, ett öde som vare sig är så känt eller uppmärksammat. Huvudvikten i berättelsen läggs på de spännande omständigheterna kring själva stölderna, men en stor del av boken berättar också om tiden efter kriget. Boken avslutas med en faktadel som handlar om Fransisco Boix, lägret Mauthausen samt de händelser som ligger som grund för den här serieromanen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar