torsdag 23 februari 2023

Amulett

Länk till adlibris och bokus
Kazu Kibuishis serie Amulett har fängslat svenska läsare i säkert tio år nu. När kommer nästa bok? är en fråga man ofta får höra när man jobbar på skolbibliotek. Hittills finns åtta delar, men serien är ännu inte avslutad. Eftersom Amulett är en sådan serie som alla verkar gilla så har jag inte känt något behov att läsa böckerna, men till slut tog nyfikenheten överhand och jag har nu plöjt första boken i serien, Stenväktaren. 

Berättelsen börjar med en tragedi då Emilys och hennes föräldrar är med om en bilolycka där pappan dör. Två år senare flyttar Emily, mamma och lillebror Navin till en äldre släktings hus som stått öde en tid. Folk i trakten tror att det spökar i huset, men det avfärdar Emilys mamma som trams. Dock blir de redan första natten i huset varse om att huset besitter onda krafter. Mitt i natten väcks de av ljud från källaren och när mamman går ner för att undersöka vad det är fångs hon in av ett monster och försvinner. Emily och Navin följer efter och men finner att vägen tillbaka till huset stängts av. Trappan som fört dem neråt har försvunnit och nu finns bara en murad vägg kvar. En underjordisk värld breder istället ut sig framför dem. Emily som tidigare under dagen hittat en amulett som hon nu bär runt halsen, märker att denna kommunicerar med henne och denna för syskonen till ett hus där den äldre släkting som man trott varit död och vars hus familjen flyttat in i nu ligger på sin dödsbädd. Med hjälp av amuletten kan Emily få tillbaka sin mamma från monsterna. Men då behöver hon också all hjälp hon kan få från de robotar som den äldre släktingen har skapat. 

Vackra och fantasieggande illustrationer, fartfylld och magisk berättelse som slutar i cliffhanger. Jag köper absolut tjusningen som många har för den här serien! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar