torsdag 16 februari 2023

Dagbok från ett krig

Länk till adlibris och bokus
12-åriga Yeva Skalietska som bor med sin farmor i Charkiv vaknar tidigt på morgonen den 24 februari av explosioner. Ryssland har inlett sin invasion av Ukraina. Bara dagar tidigare har Yeva firat sin födelsedag, varit och bowlat med sina kompisar. Allt har varit normalt fram till den där morgonen som förändrar allt. Farmor och Yeva tar sig ner i källaren där deras grannar också samlas. Efter ett tag vågar de sig upp och ut, men lika snabbt tvingas de återvända när de hör granateld. Yeva berättar allt i sin dagbok. Hon skriver om hur grannar försöker gå till affären, köpa mat, ta ut pengar, men tvingas avbryta sina ärenden när explosioner inträffar.  

Ganska snart bestämmer Yevas farmor att de måste fly, de måste bort från centrala Charkiv. I en taxi tar de sig till utkanten av Charkiv där en av farmors väninnor bor. Men inte heller där är det tryggt. Explosioner och granateld tvingar ner dem i husets källare. Yeva och farmor får veta att deras lägenhet i Charkiv bombats och bara en vecka efter att kriget inletts bestämmer sig farmor och Yeva för att lämna Charkiv. De påbörjar en resa västerut som tar dem tvärs över Ukraina till Ungern varifrån de sen tar sig till Dublin där de finner en fristad. 

Under hela den här tiden håller Yeva kontakt med sina klasskamrater i en skolchatt och de berättar för varandra om vad de är med om. Några, som Yeva, flyr Charkiv, några stannar kvar. I slutet av denna bok kommer ett par av klasskamraterna till tals och får berätta sina historier. Yeva skriver: "Alla människor känner till ordet krig. Men väldigt få förstår vad det egentligen innebär"  Jag tror inte att det till fullo går att föreställa sig den skräck, de pendlande känslorna mellan hopp och förtvivlan som en krigsdrabbad upplever. Men genom att läsa Du vet inte vad krig är kan man åtminstone få ett hum om hur ett krig kan drabba både den enskilda individen såväl som en hel befolkning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar