måndag 6 februari 2023

Himlabrand

Länk till adlibris och bokus
Ántes liv präglas av de samiska traditionerna. Som enda barn till en renskötarfamilj är det självklart att han ska fortsätta med renarna. Men Ánte vet inte om han kan. Om det går. Som renskötare ska man föra traditionerna vidare i familjen. Men Ántes känslor för kompisen Erik får honom att tveka. Finns det ens homosexuella renskötare? Han googlar men sökresultaten lämnar honom bara modfälld. 

Utåt försöker Ánte vara som alla andra tonårskillar han känner. Han hänger med kompisar, går på fester, snackar om tjejer. Men varje gång Erik är i närheten så stannar tiden. Ibland tror han att Erik också tittar på honom på ett särskilt vis. Men varje gång Ánte ser Erik med flickvännen Julia på sociala medier tappar han hoppet. 

Himlabrand ger en inblick i en kultur som för oss i Skåne känns väldigt exotisk med bister vinter och snö, renar, samiska traditioner. Men vi får också en glimt av den mörka sidan av samernas historia med rasbiologi och barn som separerades från sina föräldrar. Det är upplysande. Men framför allt är detta en smäktande vacker kärlekshistoria. Moa Backe Åstot skriver så att det går att ta på känslorna. Så starkt känns det. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar