torsdag 16 mars 2023

Mörkernatt

Länk till adlibris och bokus
Kirsten Boies Mörkernatt bygger på de händelser som utspelade sig i staden Penzberger i Bayern natten mellan den 28 och 29 april, två dagar innan Hitler begick självmord, en dryg vecka innan det blev fred i Europa. Det ryktas om att de amerikanska soldaterna är nära, kanske kommer de redan nästan dag? 

I krigets slutskede gav Hitler order om att inget skulle falla i fiendens händer. Fabriker, skulle förstöras, gruvor sprängas, gator skulle göras oframkomliga med mera. Inga tyska materiella tillgångar skulle tillfalla fienden. När bayerska frihetsaktionen förkunnar att kapitulationen är nära förestående beslutar sig en skara män i Penzberger att försöka säkra stadens tillgångar och därmed även försäkra framtida arbeten för stadens invånare. Den så kallade Nero-ordern som Hitler har förkunnat får inte verkställas! Men ännu finns det de som blint följer Hitler och därmed är tragedin oundviklig. 

Mörkernatt skildras ur tre unga människors perspektiv. De har olika ståndpunkter om kriget och om Hitler, men de drabbas alla tre av den här nattens händelser som är ett av alla de brott som begicks i krigets slutskeende. Det är en kort roman som går snabbt att läsa, men berättelsen stannar kvar hos mig länge. I slutet förklaras ord och begrepp som förekommer i boken. En lista över offren presenteras också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar