fredag 13 september 2024

Eldhjulet

länk till adlibris och bokus
Heidi, hennes pappa och hans höggravida sambo har kommit hem till huset i Hovenäset, en liten ort på västkusten, efter en semester på Gotland. Under tiden de har varit iväg har en snickare renoverat huset. Det mesta är nytt och fixat. Utom Heidis rum. Planen var att riva en vägg och göra rummet större, men snickaren hann inte klart. Så nu saknas det istället en vägg i Heidis rum. Pappa tycker att de bara kan sätta upp en presenning så länge tills snickaren kommer tillbaka. Om fyra veckor. Inte så kul. Lite spännande och märkligt är det å andra sidan med de fynd som snickaren gjorde under golvet till Heidis rum. I en trälåda fann han en gammal barnsko. Hur hamnade den under golvet? När Heidi tar en noggrannare titt i utrymmet under golvet hittar hon också en gammal babyskallra. Har någon lagt dem där med flit?

Heidi har svårt att sova i sitt rum. Varenda natt är det oväder ute, det prasslar i presenningen och Heidi är säker på att hon hör hur någon går omkring i huset om natten. Men det händer också roliga saker den här sommaren. Ett stort pariserhjul har kommit till Hovenäset. Ägaren, Bill, får hyra extralägenheten i källaren till Heidis hus och som tack får Heidi och hennes kompisar Alva och Harry gratisåk. Men alla är inte lika glada åt pariserhjulet. För när Heidis farmor får höra om pariserhjulet blir hon bestört! Hon varnar Heidi och säger att pariserhjulet och Bill måste bort. Annars kommer något hemskt att hända igen.

Tydligen har det alltså hänt något mycket otäckt på Hovenäset för länge sedan. Något som också hade med ett pariserhjul att göra. Heidi viftar till en början bort sin farmors rädsla, hon har ju börjat bli gammal och glömsk, men det är något som inte är helt som det ska med Bill. Borde Heidi lyssna på sin farmor? Men det farmor säger låter alldeles för otäckt för att vara sant. 

Kristina Ohlssons Eldhjulet innehåller klassiska spänningselement och är en perfekt sträckläsningsbok för mellanåldern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar