fredag 13 september 2024

Nytt liv

länk till adlibris och bokus
Nadir, en kille i mellanstadieåldern, bor med sin mamma, lillasyster och storebror i en lägenhet i Maskrosdalen, ett område som det skrivs och pratas mycket om i media. Och inte på ett bra sätt. Det här är ett område där allt dåligt händer. Nadirs pappa stack för fem år sen och Nadirs äldsta storebror, Omar, sitter i fängelse, men om någon frågar så brukar Nadir bara säga att han är bortrest. Nadirs mamma jobbar mycket och kämpar för att få ekonomin att gå runt, ändå kommer Nadirs storebror Ibbe hem i dyra märkeskläder, feta klockor och har alltid kontanter. Han har också börjat använda skottsäker väst under sina kläder. Nadir vill inte lägga sig i det Ibbe håller på med, men Ibbe förväntar sig mer eller mindre att Nadir ska ställa upp och hjälpa honom att utföra tjänster. Det kan vara att Nadir ska hämta eller lämna en väska någonstans. Ofta mitt i natten. Ibbe vill verkligen inte, men han kan inte heller stå emot sin storebror. 

En kväll går allt åt helvete fel. Ibbe blir inblandad i en dödsskjutning och både han Nadir och resten av familjen blir därmed levande måltavlor för den hämnd som förr eller senare kommer att utkrävas. Ibbe ser och tar chansen att fly. Han gömmer sig på nattåget till Abisko och hamnar i en för honom helt ny värld. Här finns faktiskt en möjlighet att börja om på nytt. Han kan skapa sig ett nytt liv. Men hans mamma, lillasyster och bror då? Han kan ju inte bara överge dem. Vad kommer att hända med dem? 

Christina Wahldén har fått hjälp av elever på Rosengårdsskolan som har fått läsa och kommentera utkast till Nytt liv under dess tillblivelse. I ett efterord skriver hon att även om Rosengård för många av barnen är en trygg plats, så händer det att de kommer i kontakt med våld och kriminalitet i sin omgivning. Det är otäckt men tyvärr en verklighet. Nytt liv beskriver tillvaron för de som står lite vid sidan om men som ändå ofrivilligt hamnat mitt i gängkriminalitetens stora nät.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar