tisdag 17 september 2024

Ett moln i tajts

länk till adlibris och bokus
Ture ska börja förskoleklass. Hela sommaren har mamma och morbröderna och en massa folk i Tures omgivning frågat hur det känns att börja skolan. Faktiskt har det inte känts något speciellt. Inte förrän det väl är dags. Ture känner inte en enda i sin nya klass eftersom hans familj nyligen flyttat. På första skoldagen tar Ture på sig kläder han känner sig fin i och som han trivs i. Ture har alltid gillat rosa så självklart blir det en rosa t-shirt till de glittriga rosa enhörningstajtsen. 

Första dagen börjar med att fröken ropar upp barnens namn i tur och ordning. När hon kommer till Ture ropar en pojke som heter Micke rakt ut: Va? heter DU Ture? Du ser ju ut som en TJEJ! Och så börjar han kalla Ture för Turelina. Det här gör så klart Ture ledsen. Men han försöker ändå att vara snäll mot Micke, för man ska ju vara snäll mot alla. Micke verkar dock inte ha lärt sig att man ska vara schysst mot alla och det här gör att Ture får en klump i magen när han är i skolan. Han vet aldrig när Micke ska säga något taskigt. Men trots att Ture blir allt mer osäker på sig själv säger han inget hemma om hur han känner sig i skolan. 

Som tur är så har Ture tre coola morbröder. De brukar kalla Ture för sitt lilla moln eftersom han är mjuk som ett moln men också för att han kan bli som ett åskmoln när han blir arg. Och morbröderna blir de som hjälper Ture när det det jobbiga blir för jobbigt. 

Emma Bouvins Ett moln i tajts är en riktig pärla till bok, perfekt att läsa högt i F:an eller 1:an. Det handlar om normer, mod att vara som man själv vill vara, få nya kompisar och det stora med att börja skolan och hela den nya tillvaro som det innebär. Tänk om det fanns fler som Ture och tänk om alla som behövde det hade minst en cool morbror! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar