måndag 2 maj 2011

Försöksdjuret

Marianne Strand bokdebuterar med Försöksdjuret som är utgiven på LL-förlaget. Boken är dock inte på den lättaste lättläst-nivån utan innehåller rätt mycket text.

Adinas mamma jobbar på Statens Strålforskningsinstitut. Mycket mer än så vet inte Adina om sin mammas jobb. Men Adina blir plötsligt kidnappad och anledningen visar sig vara att hennes mamma arbetar med djurförsök. Kidnapparna konfronterar Adina med uppgifter om mammans arbete, visar filmer och foton på när hon utför olika tester på djur och Adina vill inte tro att det är sant. Framför allt kan hon inte ta in att hennes mamma skulle kunna plåga djur på det där sättet.

Jag tror att Försöksdjuret kan fånga en del läsare, framförallt de som värnar om djurens rätt. Själv tycker jag att den här berättelsen är väldigt obalanserad och subjektiv. Jag är inte för djurförsök, men jag tycker ändå att berättelsen hade kunnat lyfta fram annat än bara de negativa och uppseendeväckande aspekterna med djurförsök. Som tur är så handlar Försöksdjuret lika mycket om Adinas förhållande till sin mamma. Att Adina känner sig lurad och sviken som inte tidigare fått veta vad mamman tjänar sina pengar på gör att man förstår hennes reaktioner och agerande. Det här är definitivt en bok som man kan diskutera mycket kring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar