söndag 1 maj 2011

Monsterskola

Mårten Melins senaste bok Förvandlad är en finurlig och trevlig mysrysare. Måns vaknar en morgon och lägger genast märke till tre ovanliga saker. För det första så är han inte hungrig, som han alltid brukar vara. För det andra har han en massa hårstrån i munnen, ungefär som om han legat och tuggat på ett gosedjur i sömnen. För det tredje så är han jordig under fötterna. När han berättar för sin mamma säger hon att han gått i sömnen och att det är bäst att han börjar på en internatskola som är väldigt duktiga på att ta hand om det här problemet. Men han hör också hur hans mamma mumlar något om en förbannelse i släkten...

Installerad på internatskolan börjar Måns misstänka att detta inte är vilken vanlig skola som helst. Varje kväll efter mörkrets inbrott låses han in i sitt rum, det är galler på fönstren och eleverna måste bära ett silverkors om halsen. Också de andra eleverna på skolan är lite annorlunda, men Måns blir snabbt kompis med Oliver och lär så småningom även känna Felicia, hans granne som trots låsta dörrar enkelt letar sig in till Måns om nätterna.

Jag gillar Förvandlad. Jag är fast från början till slutet. Mårten Melin avslöjar precis lagom mycket för att hålla intresset uppe genom hela berättelsen. Det här är trevlig läsning men jag hade gärna velat läsa mer om de andra figurerna på skolan. Det känns lite som att Melin kan ha stoff till ännu en bok om Måns och de andra eleverna på Skogsbingelskolan. Åtminstone så hoppas jag lite på en fortsättning.

2 kommentarer:

  1. jag var som fastlimmad vid boken synd bara att den var så kort. jag hoppas att han kommer att skriva en till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas att du har sett att det nu kommit en fortsättning! Jag är Love heter den.

      Radera