söndag 15 juli 2012

Stinkis

David Walliams är ena halvan av den brittiska humorduon Little Britain, men tydligen så försörjer sig Walliams även som barnboksförfattare. Fyra titlar har givits ut i Storbritannien. Stinkis är den första som kommit ut på svenska. 

Chloe, tolv år, är en mycket ensam tjej. I skolan har hon inga vänner, och hemma trivs hon heller inte. Hennes mamma är mycket upptagen av att kampanja för parlamentsvalet och att vara förnäm, hennes pappa håller sig mest undan och Chloes lillasyster Annabelle får all uppmärksamhet hemma på grund av sin ställning som favoritdotter.

Varje dag på väg till och från sin fina privatskola passerar Chloe en parkbänk där en luffare och hans lilla hund brukar hålla till. Nyfikenheten på luffaren, som går under namnet Stinkis, blir snart så stor att Chloe vågar gå fram till honom. Och när hon närmar sig den smutsige och ovårdade luffaren förstår hon varifrån han fått sitt namn. Han stinker så mycket att avlopp luktar rosor i jämförelse. Men trots Stinkis vidriga stank så blir Chloe kompis med luffaren. Och när Stinkis plötsligt riskerar att bli bortkörd från sin parkbänk så erbjuder Chloe honom att flytta in i skjulet hemma i trädgården. Men istället för att visa tacksamhet så får Chloe fullt upp med att ta hand om sin oerhört krävande gäst. Och det är inte heller det enklaste att dölja att Stinkis flyttat in i trädgårdsskjulet, när mammas krukväxter börjar sloka av odören och Chloe måste smyga upp mitt i natten och berätta godnattsagor för Stinkis är ett avslöjande inte långt borta.

Stinkis är en bok som jag tror lätt går hem hos 10-11-åringar. Men jag tycker inte det blir vidare roligt. Det är för mycket kiss och bajs-humor för min smak och jag tycker mest att det blir för tramsigt. Faktiskt tycker jag det är för mycket av det mesta. Chloe är ensammast av ensamma, hennes mamma är despotisk och supersnusförnäm, Stinkis är äckligare än äckligast och lillasyster Annabelle är den präktigaste av präktiga mallgrodor. Detta är en typisk eländeshistoria som slutar i en solskensberättelse (och ja, det är förutsägbart) och däremellan avslöjas det stora hemligheter och bjuds på diverse skitiga beskrivningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar