tisdag 16 oktober 2012

Sulky och Bebbe regerar inte

Jo, men jag var ju kritisk redan från början. Men ändå. Jag gillar verkligen Ajvide Lindqvists säregna galenskap i hans "vuxenromaner" men i barnbokens form blir det bara galet och "crazy". Njä, det här går inte hem hos mig.

Sulky och Bebbe regerar okej är ett samarbete mellan John Ajvide Lindqvist och hustrun Mia Ajvide. Sulky och Bebbe föds med ett Pang och med ett Bom och kastar sig sen, efter ett år minus två dagar, in i en massa olika äventyr. Månen räddas, en bomb blir hjälpt, Sulky och Bebbe skaffar vänner lite varstans. Bland annat blir de kompisar med kungen och en gubbe med huvudet under armen. Vart de än kommer så vill de att alla ska få vara med och ha roligt. Och var och en för sig är berättelserna ganska så söta och charmiga på sitt sätt, men om man som jag läser alla kapitlen i sträck, så blir det på tok för mycket! Baksidestexten hintar tydligt åt att detta är tänkt som en högläsningsberättelse, och det funkar med all sannolikhet mycket bättre.

Det hålls en käck och flåshurtig (tack för hjälp med ordvalet Carolina!) ton rakt igenom. Språket tycker jag känns töntigt och författarna försöker låta som att de kan snacka som kidsen trots att de inte riktigt behärskar det. Det finns ingen rak linje i berättandet och Sulky och Bebbe kastas än hit, än dit i sina äventyr, men det centrala i Sulky och Bebbe regerar okej handlar om att vara annorlunda, men att det är också är okej att vara det. Tror jag, för jag är inte helt säker på vad boken handlar om.

2 kommentarer:

 1. Härlig sågning, det där! Och jag blir ännu mer övertygad om att jag nog inte kommer att gilla - fast jag blir lite sugen på att läsa bara för att vältra mig i vvdjs (vadvardetjagsa).
  Jamen - bara titeln...? "...regerar okej" = kidsens språk? Skulle inte tro det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uttryck som "Lugna puckar" och " det här går åt skogen" känns inte heller som nåt kidsen säger nuförtiden... Och att säga att någon är pucko, som också förekommer, det brukar ju JAG göra! Och mig veterligen var det ett tag sen jag var barn.

   Radera