tisdag 12 mars 2013

Karolins lista

Karolin är elva år och höstterminen i 5:an har precis börjat. I sin dagbok skriver Karolin om tjatiga och överbeskyddande föräldrar, bråkiga småbrorsor, störiga och orättvisa lärare (syslöjdsläraren Inga-Dinga) och Manda, bästisen, som trots att hon är Karolins bästa kompis ändå kan vara så väldigt irriterande ibland. Karolins vardag är med andra ord ganska så normal och för det mesta helt okej. Men där finns vissa saker som ligger och stör, saker som Karolin gärna skulle vilja ändra på. Om hon bara var tillräckligt modig.

Karolin skriver en modighetslista, alltså en lista över saker som hon inte vågar göra, men som hon skulle vilja våga. Hon vill 1. Våga uppträda på julfesten, 2. Våga visa öronen, 3. Våga säga till Inga-Dinga att hon är dum i huvudet, och 4. Våga hoppa från femmans trampolin. Och den här listan ska betas av innan jullovet. När klassens nye elev, Christian Mortensen, kommer måste Karolin lägga till en femte punkt på listan: Våga berätta för Christian Mortensen att hon gillar honom!

Karolins lista av Cecilia Lidbeck är skriven i dagboksform och det är nästan så att man skulle kunna tro att det faktiskt är en elvaåring som skrivit boken. Jag känner igen tonen från mina egna dagböcker, som jag skrev i den åldern, med direkt tilltal till dagboken, ungefär som att det vore en kompis man berättade för. Och dagbokssidorna fylls med Karolins mer eller mindre dramatiska och livsavgörande vardagshändelser i skolan och hemma, hennes förhoppningar om killar och att bli kär och hennes tankar om kompisar. Lidbeck har antagit en mycket träffsäker ton och Karolins lista är både rolig att läsa och bjuder på stor igenkänning från när man själv gick på mellanstadiet, då relationer med kompisar och killar började hamna mer i fokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar