söndag 11 augusti 2013

Percy Jackson

En elev på min skola har under ett helt läsår tjatat på mig om att jag MÅSTE läsa Percy Jackson-böckerna. Men jag har hela tiden haft massor av andra böcker som måste läsas. Och sen när jag väl hittade tid över för att läsa första boken, så visade det sig att en annan elev satt och höll på bibliotekets engelska exemplar (för jag ville ju läsa den på engelska) i ungefär två-tre månader för länge. Som tur var kom boken tillbaka lagom till sommarlovet i alla fall. Och nu, Sara, nu har jag läst den första Percy Jackson-boken. Och jag älskade den! Tack för att du tjatade på mig. Det här var riktig läsglädje. Rick Riordan bjuder på både humor, spänning, fantasy och äventyr samtidigt som det faktiskt är bildande. Hjältar, myter och legender och allt möjligt stoff från den grekiska mytologin sprängs in i berättelsen utan att det blir övermäktigt eller överdrivet. Love it!

Percy Jackson är ett typiskt problembarn. Hans svåra dyslexi tillsammans med hans ADHD har tvingat honom att byta skola så många gånger att han aldrig gått mer än ett läsår i samma skola. Dessutom tycks han vara extremt otursförföljd för alltid händer det nåt oförklarligt när han är med.

Men så en dag får Percy den osannolika förklaringen till sin turbulenta uppväxt. Han är son till en av Olympens gudar. För precis som i de gamla gudasagorna så beblandar sig fortfarande de gamla grekiska gudarna med människorna, lägger sig i och skapar konflikter och har framför allt kärlekshistorier med dödliga. Och Percy är ett levande bevis på detta. Hans svåra dyslexi kan enkelt förklaras med att hans hjärna är inställd på att läsa grekiska bokstäver och att han hela tiden hamnar i trubbel eller oförklarliga situationer beror helt enkelt på att han som halvblod eller halvgud attraherar olika monster som vill döda honom.

Efter att Percy fått dessa nyheter kastade i ansiktet, samt fått reda på att hans bästa kompis, Grover, i själva verket är en satyr med uppdrag att se efter Percy,  får han komma till Camp Half Blood där andra halvgudar lever och tränas inför sitt liv som hjältar. Och snart får Percy sitt första uppdrag som, om han klarar det, inte bara kommer att rädda världen, utan också ge honom hjältestatus och erkännande bland Olympens gudar.

Jag ska definitivt läsa de andra böckerna om Percy Jackson och se filmen som bygger på första boken (del två, Percy Jackson och monsterhavet går upp på bio om bara någon vecka) Fenomenal berättelse, det här!

2 kommentarer:

  1. På tal om vara sen med att kommentera. Kan jag meddela att denna serie har jag läst för samma nämnda söner i förra kommentaren. Nu har 13 åringen nu börjat på nästa serie om Percy Jackson själv. Och enligt honom är den lika bra han bara väntar på nästa del ska komma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Och känner med honom! Kan vara nog så jobbigt att gå och vänta på att nästa del i serien ska komma ut eller översättas. Men den som väntar på nåt gott...

      Radera