tisdag 15 oktober 2013

Bokhataren

Bara titeln på den här boken, Bokhataren, skulle få minst ett par tuffa tonårskillar på min skola att tycka boken är "cool nog" att låna. För tyvärr finns där ju de som inte bara ogillar att läsa eller tycker böcker är tråkigt, det finns de som faktiskt hatar böcker och läsning! Vad det kan bero på finns det säkert mer än en anledning till, men en vanlig orsak är att man inte kan helt enkelt. Man förstår kanske inte vissa ord eller man har kanske inte tillräckligt bra läsflyt eller så har man bara svårt att koncentrera sig.

adlibris eller bokus har boken
Christina Wahldén har för Nypon förlag skrivit den här lättlästa lilla boken om Olle som hatar böcker. Ingen i Olles klass tycker om att läsa och läser inte mer än nödvändigtvis brukshandvisningar om de måste. Så får Olles klass en ny vikarie i svenska och hon har tänkt sig undervisa i grammatik och bland annat då lära ut ordklasserna. Och för att göra detta tar hon till en kanske något kontroversiell metod; hon tar hjälp av svärord. "Som fan" kan man sätta efter verb till exempel, ett adjektiv kan man sätta en svordom före; "jävligt" till exempel, "jävligt tråkigt". Och det funkar faktiskt!

Vikarien frågar också lite försiktigt om någon i klassen brukar läsa böcker, det blir det ett så klart nej på, så hon frågar om någon skriver istället. Nej, för fan! Men sms då? Jo, det skriver de ju så klart. Och detta får ju killarna att  tänka till lite och göra dem medvetna om att de faktiskt använder det skrivna språket trots allt.

Visst kan man säga att bokens mission är att få en riktig bokhatare att läsa en hel bok. Åtminstone kan man ju hoppas på att viss igenkänning i titeln ska locka. Men det boken verkligen vill förmedla är hur stor nytta vi har av att kunna läsa och skriva. Det är nämligen så att Olle träffar en tjej på ett disco och när det visar sig att hon är döv måste de använda papper och penna för att kommunicera. Och det är nu det liksom går upp för Olle att det faktiskt kan vara bra att kunna det här med att läsa och skriva. Lite moralbudskapsbok, men det är ju ack så sant, och jag bara hoppas att någon av mina "bokhatande" elever kommer att plocka den här boken och sen stolta kunna säga att de faktiskt läst en hel bok.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar