lördag 25 januari 2014

Deluxe

Deluxe finns hos adlibris eller bokus
Anna Godbersens Deluxe är första delen i ett mycket intrikat triangeldrama, nej, jag menar kvadrupeldrama! Eller kanske till och med ännu värre än så! Vi kastas hur som helst in i ett romantiskt drama med två stiliga unga män, tre vackra unga societetsdamer - som dessutom är antingen systrar eller bästa vänner. OCH en övermodig tjänsteflicka. Rörigt? Nä, faktiskt inte alls. Men smaskigt och snaskigt och skandalöst så det förslår!

Deluxe inleds med en tragedi! Året är 1899, vi befinner oss på Manhattan och den vackra och omtyckta Elizabeth, från den anrika familjen Holland, ska begravas blott arton år gammal. Och det på samma dag som hennes bröllop med New Yorks mest eftertraktade ungkarl, Henry Schoonmaker, skulle ha stått; bröllopet som dessutom skulle ha blivit årets händelse. Fast än mer tragiskt är att hennes kropp aldrig återfunnits efter att hon föll i Hudsonfloden och försvann.   

Aha! Det här är alltså en mordgåta, tänker ni då. Men, nja, för även om det finns de som både vill och har skäl att ta Elizabeth av daga så är det aningens mer komplicerat än så. Hemligeter, familjeheder och goda rykten står på spel. Och inte minst New Yorks mest eftertraktade ungkarl!

Deluxe är romance för tonåringar och det finns helt klart en målgrupp för denna genre. Hade jag läst detta i mina tidiga tonår så hade jag absolut älskat det! Förutom intrigerna och romantiken så överöses läsaren av flärd, excesser och sekelskiftesglamour. Klänningar, frisyrer och utseende beskrivs ingående och att Deluxe beskrivits som en Gossip girls fast på 1800-talet känns faktiskt rätt så rättvisande.

Jag känner inte att jag  måste kasta mig över de två följande delarna, Rivaler och Avund, men skulle jag få en lucka över i all annan läsning, så kan jag mycket väl tänka mig att läsa fortsättningarna som ren avkopplingsläsning. Deluxe är perfekt när man bara vill ha någon lättsmält såpopera-aktigt tidsfördriv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar