söndag 2 februari 2014

Lyckokakan

se mer på adlibris eller bokus
Den senaste boken jag läste av Kerstin Lundberg Hahn var Barnkolonin, en ryslig stämningsfull skräckhistoria. Hennes senaste bok, Lyckokakan, hamnar däremot så långt bort från skräckgenren som är möjligt. Detta är istället en riktigt hjärtevärmande må-bra-bok.

Oscar är den enda normala personen i sin familj. Hans pappa drömmer om att bli operasångare och går ofta och hummar eller nynnar på operaarior. Han älskar att testa sin röst på alla ställen med bra akustik, så som tunnlar, badrum eller i Oscars skolas trapphall. Och Oscars mamma, hon älskar att dansa! Hon kan dansa det mesta och har svårt att sitta still när hon hör musik. Så när hon vaktar på skoldiscon, så händer det att hon rusar upp och kör lite hip hop eller andra "coola" danssteg.

Oscar har fått stå ut med mången pinsamheter från sina föräldrar och hans högsta önskan är att hans föräldrar ska vara lite mer som andras föräldrar, lite mer normala och lite mindre skämmiga. Så får han en lyckokaka på en Kinarestaurang. Inne i kakan ligger en liten lapp med texten "Uttala din högsta önskan så blir den sann". Tänk om det funkar? Oscar uttalar sin önskan om att hans föräldrar ska bli mer normala. Men istället för att säga just det så säger Oscar istället att han önskar att han och hans föräldrar kunde vara mer lika. Man ska vara försiktig med vad man önskar!

Det är först dagen därpå, efter att han självmant erbjudit sig att sjunga solo på Lucia, som Oscar blir medveten om sitt misstag. Och pinsamheterna fortsätter! Han råkar skicka fel sms till en tjej han gillar, han springer och kramar en tant på stan (som han visserligen trodde var mormor) och så fortsätter det! Enda sättet att stoppa önskningen är att hitta en ny lyckokaka med samma text så att han kan göra om sin önskan. Vilken tur att han lärt känna Bie vars föräldrar äger Kinarestaurangen, och ännu mer tur att hon vill hjälpa Oscar!

Lyckokakan är en mycket trevlig bok som handlar om mod, vänskap och kärlek - sånt som är viktigt i livet. Och om pinsamma föräldrar. Men mest är Lyckokakan en bok att bli glad av - en riktig lyckobok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar