söndag 31 augusti 2014

Sarahs nyckel

I pocket hos adlibris eller bokus
Jag såg filmen Sarahs nyckel för ett par år sedan, och jag minns fortfarande flera starka scener som etsades in i mitt minne. Först nu har jag också läst Tatiana de Rosnays bok med samma namn, som filmen också bygger på och kan konstatera att film och bok följer varandra rätt väl. 

Det är en omskakande och mycket tragisk historia som berättar om massarresteringen av Paris judar sommaren 1942, men mer gripande är den historia som berättar om tioåriga Sarah som låser in sin bror i ett hemligt utrymme i lägenheten när polisen kommer för att hämta familjen. Utrymmet använder Sarah och brodern Michel när de leker och där, tänker Sarah, kan Michel vara trygg tills hon och mamma och pappa kommer tillbaka. Nyckeln stoppar hon i sin ficka. Det är bara det att familjen inte kommer att komma tillbaka.

Tillsammans med ungefär 8000 andra judar förs Sarah och hennes föräldrar till Vélodrome d'Hiver i Paris där de stängs in i väntan på vidare deportation. Ju längre tiden lider desto tyngre blir garderobsnyckeln i Sarahs ficka och när timmarna blir till dygn växer paniken inom Sarah. Vad har hon gjort? Hur ska hon kunna rädda sin bror? Inte ens hennes fars försök att övertala vakterna om att hämta sonen hjälper, och det är först när Sarah ser sin fars uppgivna ansiktsuttryck som hon verkligen förstår hur allvarlig situationen är.

Förutom Sarahs berättelse utspelar sig en annan historia i dagens Paris. Journalisten Julia får i uppdrag att skriva om Vel d'Hiver-räden inför 60-årsdagen av händelserna och mer eller mindre snubblar över Sarahs historia. Det visar sig att hennes egen makes familjs historia korsar Sarahs livsöde och Julia kan bara inte släppa tankarna på Sarah. Hon måste ta reda på vad som hände henne. Lever hon fortfarande?

I början följs Sarahs och Julias historia åt i vartannat kapitel för att i slutet uteslutande handla om Julia och hennes liv. Sarahs historia är mycket gripande och Julias jakt på svar driver på den handling som utspelar sig i nutid. Dessvärre är den berättelse som skildrar Julias personliga liv med ett äktenskap på glid mindre intressant och lite väl utdragen enligt mig. Men i det stora hela är Sarahs nyckel en både upplysande och läsvärd bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar