tisdag 2 september 2014

Dream om

Finns på adlibris eller bokus
Baljit skulle, om han bara kunde, tillbringa all sin lediga tid med att spela fotboll. Men hans pappa tycker inte fotboll är något annat än en trevlig fritidssysselsättning som man kan ägna sig åt, säg, en eller två gånger i veckan. Nån karriär för Baljits del inom fotboll tror han inte på, det finns ju inte en enda känd pakistansk fotbollsspelare! Däremot tror Baljits pappa desto mer på vikten av att hjälpa till hemma och framför allt då med att jobba i pappans fish n chips-restaurang. Baljits pappa drömmer om att se sin son som framgångsrik läkare eller jurist. Men Jit, som han själv vill bli kallad, drömmer om att spela fotboll. Helst för favoritlaget Liverpool.

En dag får Jit höra av sina kompisar att Leicester kör uttagningar för sitt ungdomslag och påhejade av sin fotbollstränare bestämmer sig Jit för att sticka dit med polarna Mo och Dave. Det enda problemet är vad han ska säga till sina föräldrar, för uttagningarna är ju på dagtid. Det vill säga på skoltid. Men Jit och hans kompisar drar en historia om att klassen ska till British library och nåt museum och lyckas faktiskt vara tillräckligt övertygande.

Efter uttagningarna väntar en sjuk nervös väntan på resultatet. För om det inte gått bra, så betyder det att Jits drömmar krossas. Men skulle det gå bra så måste han försöka övertala sina föräldrar om att det är fotbollen han ska satsa på. Och han måste dessutom erkänna att han gått bakom ryggen på dem.

Bali Rais Dream on är som en hel roman komprimerad på bara drygt åttio sidor. Den är rätt långsam i tempot och vi får ta del av Jits vardag hemma, i skolan, med kompisarna, lite flirtande med tjejer och givetvis på fotbollsplanen. Rasismen finns där också i bakgrunden som ett slags smolk i bägaren och jag tror Bali Rai ger en ganska rättvis spegling av ett brittiskt samhälle där det finns många som tillhör andra generationens invandrare, som inte ser ut som "äkta" britter men som såklart vill passa in. Och som samtidigt känner pressen att leva upp till sina föräldrars förväntningar. Men Dream on är ingalunda någon betungande historia med uppslitande familjegräl och värderingar som ställs mot varandra, snarare lutar det lite åt feel good-hållet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar