onsdag 3 december 2014

Hjärta av damm

Läs mer på bokus eller adlibris
Ingelin Angerborn sprutar ur sig böcker på tema magisk realism och hennes läsare i framför allt slukaråldern älskar hennes böcker!  För egen del börjar jag känna en viss mättnad (och det gjorde jag redan efter förra boken, Tredje tecknet). Angerborn har förvisso ett vinnande koncept, men det är trots allt samma mönster som återanvänds om och om igen:
1) Huvudpersonen, en flicka i elva-tolv-års-åldern, känner sig lite ensam eller utanför på grund av bortrest kompis, flytt eller annan anledning.
2) Huvudpersonen börjar uppleva konstiga saker, saker som försöks förklaras med logiska resonemang, men som ändå visar sig vara övernaturliga.
3) Huvudpersonen löser mysteriet och får bättre självförtroende.

Senaste boken, Hjärta av damm, är inget undantag från detta mönster. Det är med andra ord en aning förutsägbart, men det tror jag absolut inte att Angerbornläsarna bryr sig om. De får ju precis vad de vill ha - nämligen en stämningsfull mysrysare.

Hjärta av damm utspelar sig under ett höstlov. Bella är anmäld till en teaterkurs på gamla Ekmanska teatern. Egentligen skulle hon ha gått med sin kompis Tove, men sen visade det sig att Tove skulle iväg över lovet och nu får Bella gå själv. Hon känner ingen av de andra, så det känns lite jobbigt och Bella är faktiskt nära att vända i dörren första gången gruppen ska träffas. Men ganska snart märker hon att de andra i gruppen är schyssta och ledarna är jättesnälla. Och så går Hilding från hennes skola i teatergruppen också.

Teatern som de håller till på är hundrafemtio år gammal och lämpligt nog går det rykten om att den gamla teaterdirektören spökar där. Teaterkursen ska avslutas med övernattning och Halloweenfest och en av ledarna lovar att då berätta flera spännande och läskiga detaljer om sådant som hänt på teatern under åren. Men faktiskt så ser Bella något konstigt i vindsfönstret redan första dagen och fler konstigheter inträffar under veckan; bestick rasar i golvet, det smälls i dörrar, någon skriver meddelanden på toaletten och Bella ser någon som betraktar deras repetitioner från längst bak i publiken. Frågan är bara vem?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar