tisdag 17 mars 2015

Legenden om potatishäxan

Finns på adlibris 
Eoin Colfers Legenden om potatishäxan är en kort och humoristiska berättelse om de två bröderna Martin och Lukas som under ett sommarlov tvingas tillbringa en stor del av sitt lov på biblioteket där deras föräldrar hoppas de ska få lärorika upplevelser bland alla böcker.

Det är inte bara för att bröderna är oroliga för att det ska bli fruktansvärt tråkigt att vara på biblioteket som de ber och bönar på sina bara knän att få slippa denna närmast tortyrlika sysselsättning, utan den största skräcken har snarare med bibliotekarien själv att göra. Fru Persson, eller potatishäxan som hon också kallas, håller militärisk ordning på biblioteket och barn tycker hon INTE om. Det går rykten om att hon har en pluggpuffra liggandes under skrivbordet som hon laddar med potatis och skjuter med på barn som uppför sig illa.

Brödernas farhågor om bibliotekarien besannas redan första dagen på biblioteket när hon spänner sina små skalbaggsögon i dem och förvisar dem till mattan på barnavdelningen. Gud nåde dem om de lämnar sin plats och lallar iväg till vuxenavdelningen. Pojkarna har inte mycket att sätta emot denna skräcködla till bibliotekarie och i ren desperation och leda börjar de till sist plocka upp var sin bok och bläddra lite förstrött. Och i slutändan så visar sig faktiskt deras fängelse vara en riktig skattkammare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar