tisdag 9 juni 2015

Glaspärleresan

Glaspärleresan är första delen i serien om Landet Innanför av Maud Mangold och denna har jag under vårterminen läst tillsammans med ett gäng superentusiastiska tredjeklassare (några av klassens duktigare läsare som ju också behöver utmanas för att utvecklas i sin läsning).

Som ljudbok hos adlibris och bokus
Oliver och Terry letar skrot på en soptipp, Oliver håller nämligen på att bygga en skrotorkester hemma och man kan göra fantastiska fynd på tippen. Det gäller bara att se till att komma dit när inte den sure tippgubben är där. Den här eftermiddagen får Oliver och Terry syn på två andra ungar som smyger omkring på tippen. Ungarna smiter in i tippgubbens gamla magasin och Oliver och Terry följer efter. Men i magasinet finns inga andra barn. Oliver och Terry hittar istället en underjordisk gång och via denna slinker de in i annan värld - de hamnar i Landet Innanför.

Landet Innanför bebos av troll, häxor, älvor och tomtar och andra figurer som känns igen från sagorna. Men här bor också människor som valt att bosätta sig i Landet Innanför för att komma bort från all stress och jäkt som finns i dagens samhälle.

Killarna lär känna Sabrina och Vollmar, ungarna de såg smyga omkring på tippen, bara det att Vollmar inte alls är någon unge - han är en äkta tomte! Sabrina bor i byn Odenvalla tillsammans med sin mamma och Fille, en bortbyting som trollen lämnat i utbyte mot Sabrinas riktiga lillebror Filip som för fem år sedan blev bortrövad. Då, för fem år sedan, gav sig Sabrinas far, Viktor, av för att hämta hem Filip igen men han har aldrig kommit tillbaka.

Oliver och Terry bestämmer sig för att hjälpa Sabrina och hennes mamma att leta upp Filip för att byta tillbaka Fille mot Filip. Och tillsammans med Vollmar ger de sig av in i skogarna med riktning mot Bronsberget, där trollen bor. Det blir ett riktigt äventyr där barnen får träffa både häxor, troll och älvor. Och det visar sig snart knappast vara något ofarligt uppdrag de gett sig in på.

Glaspärleresan är en ganska så tjock bok om hela 393 sidor och mycket hinner hända på dessa sidor, men både tempot och handlingen är något utdraget, och en hel del hade kunnat kortas ned aningens. Tyvärr får man inte svar på allt i den här första delen, svar som jag i och för sig tror kommer i följande delar, men det känns ändå väldigt otillfredsställande. Speciellt som en del av frågornas, om de utretts, antagligen hade kunnat bidra till en mer nyanserad bild av några av huvudkaraktärerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar