tisdag 9 juni 2015

Sjutton år och skitsnygg

Finns på bokus och i pocket hos adlibris
Felix är sjutton år och skitsnygg. Japp, det är inte bara han själv som tycker så, alla i plugget ser upp till honom. Tjejerna vill ha honom och killarna vill vara som honom. Till och med lärarna låter sig charmas när han fyrar av sitt Felixleende och verkar inte fatta att han i själva verket äger dem. Felix är drygt självsäker, rent ut sagt självgod. Men självförtroendet får sig en törn när någon börjar inkräkta på hans ensamrätt till att alltid stå i centrum.

Sommaren efter nian börjar med att Felix och hans familj åker på två veckors semester till Grekland. Två veckor utomlands kan räcka för att ens kompisar ska ha börjat uppträda skumt och konstigt när Felix kommer tillbaka. En ny kille, en som ingen tycks veta något om, har börjat nästla sig in i Felix kompisgäng som består av tjejkompisarna Suss och Diana och Felix flickvän Alexa.

Den nye killen kallar sig Zäta och han ser ut som någon som definitivt skulle kunna tävla med Felix i utseende och stil - kanske är det till och med så att Zäta är aningens snyggare. Han är i varje fall mer hemlighetsfull och Felix kan inte fatta att tjejerna inte genomskådar honom. Han kör ju exakt samma knep som Felix själv alltid gjort. Zäta flörtar hej vilt med Felix tjejkompisar, ställer sig in, har attityd. Men värst är att han verkar ha spetsat in sig på Alexa. Men Alexa bara skrattar åt Felix, tycker han är löjlig och svartsjuk, blir rent av sur på honom, men Felix vet att Zäta är ett reellt hot både mot honom själv och mot hans relation till Alexa. Felix känner sig mer och mer osäker och tilltryckt varenda gång han träffar Zäta. Inte ens det mantra "sjuttonårochskitsnygg", som han brukar upprepa för sig själv verkar längre hjälpa.

Sjutton år och skitsnygg av Emma Granholm handlar om en till synes självsäker tonåring som egentligen är allt annat än säker på sig själv. Den tuffa attityden döljer nämligen en rätt så osäker kille med ett enormt bekräftelsebehov. Felix är ett svin. Och jag tycker faktiskt det är ganska göttigt att läsa om hur han får smaka på sin egen medicin och börjar komma till insikt om hur han själv funkar. JAg läste Sjutton år och skitsnygg med stor behållning. Dock tyckte jag inte att romanen var lika vass som Ett nytt liv på köpet, som jag tyckte var så lysande. Den sticker fortfarande ut som hennes bästa roman. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar