måndag 6 juli 2015

Tur gånger tre

Finns bl.a. hos adlibris eller bokus
Långt nere i amerikanska södern i North Carolina ligger den lilla hålan Tupelo Landing. Här bor elvaåriga Mo LoBeau. Som nyfödd hittades hon uppsköljd på flodstranden efter en orkan. Översten som fann henne gav henne namnet Moses (han visste inte då att det var en flicka) och det namnet har hängt med Mo ända sedan dess. För trots att man letade och efterlyste Mos riktiga mamma så hittade man henne aldrig och Mo har alltsedan dess bott hos Översten och Miss Lana som driver byns café.

Vissa tycker att Mo har haft otur i livet som föddes under orkanen och som inte vet vem sin riktiga mamma är. Det går inte en dag utan att Mo försöker lösa gåtan med vem hennes mamma är. Regelbundet slänger Mo flaskpost i floden med brev adresserade till Mamma bortom floden med förhoppningen om att en dag finna sin mamma som kanske finns någonstans där bortom floden. Men trots att Mo ännu inte fått svar på gåtan om vem hennes mamma är så anser Mo själv att hon faktiskt har haft tur i livet. Hon blev ju trots allt hittad och hon har ju trots allt fått bo hos Miss Lana och Översten.

Den här sommaren händer det grejer i lilla Tupelo Landing. En polis kommer en dag till byn för att utreda ett mord. Mo, som ju faktiskt har en del erfarenhet av att göra detektivefterforskningar tack vare sökandet efter Mamman bortom floden, tycker att hon och kompisen Dale kan hjälpa polisen i jakten på mördaren. Polisen är måttligt road, men faktiskt så får lösningen på mordgåtan en skjuts framåt tack vare Mo. Men Mo råkar också snubbla över en rad omvälvande hemligheter som under flera år väntat på att bli avslöjade.

Tur gånger tre är ett riktigt sommaräventyr med fart och fläkt och härliga miljöer och intressanta och annorlunda karaktärer. Jag hade bara hört gott om Sheila Turnages bok och hade därför en del förväntningar när jag till sist äntligen började läsa. Och till min lättnad kan jag skriva under på allt det goda jag hört: Tur gånger tre bjuder på en riktigt bra historia med roliga händelseutvecklingar - ett läsäventyr som definitivt också skulle passa som högläsning.

2 kommentarer:

  1. Den här har jag haft liggande i en evighet, vad sporrande att höra att du gillade den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, läs den! Och jag tror den lämpar sig alldeles utmärkt som sommarläsning!

      Radera