torsdag 27 augusti 2015

5768 visningar på youtube

Finns att köpa på adlibris eller bokus
Hur är det att tillhöra en minoritetsbefolkning i dagens Sverige? Hur är det att ständigt vara omgiven av fördomar, att ständigt få höra att man är på ett visst sätt för att man tillhör en särskild grupp människor? Rosita vet. Rosita är rom och hon är stolt över sitt ursprung. Men det är inget hon pratar om. Det är liksom enklast så när hon ändå bara får ta skit för att hon är den hon är.

Rosita är fjorton år och kämpar sig genom högstadiet. Det bästa hon vet är att sjunga och i hemlighet drömmer hon om att bli artist. Rosita och två andra tjejer utmanas att ställa upp i en talangjakt och till en början går tjejerna med på det enbart för att rädda sina betyg, men när Lena och Nattie, som de andra tjejerna heter, hör Rosita sjunga inser de plötsligt att de faktiskt har chans att vinna och kamma hem prispengarna. Frågan är bara om de har chans mot de andra tävlingsdeltagarna?

För Rosita skulle en vinst betyda mycket eftersom hennes mamma då skulle ha råd att få behandling för sin sjukdom. All Rositas tid går till att öva och träna inför tävlingen och det blir svårt att få tiden att räcka till bästa kompisen Ella också. Och hur bra kompisar är Lena och Nattie när det verkligen gäller?

Jag störtgillade 5768 visningar på youtube! Boken är skriven av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson som har åstadkommit en lyckad blandning av spännande berättelse och upplysande skildring av hur det kan vara att leva som rom i Sverige idag. Fördomar är svåra att slå hål på och just därför är denna bok viktig som ger en inblick i en romsk familjs vardag, som i stort är som alla andras vardag. Kul också att här även ges plats till en glimt av en judisk familjs vardag.

Och så himla roligt att just denna bok vann Barnens romanpris förra året! Jag hoppas på och kommer att jobba för att fler ska läsa den här boken.

4 kommentarer: