fredag 4 september 2015

I ljusets makt

Finns bl.a. hos bokus och adlibris
Som fattiga och föräldralösa växer Alina och Mal upp tillsammans på barnhem i kungariket Ravka. De tyr sig till varandra och och är oskiljaktiga som barn. Också när de lämnat barnhemmet följs de åt som soldat respektive kartritare i kungens armé. När Mal attackeras av en volkra, ett fruktansvärt monster som lever i Skuggsänkan, en alltigenom mörk och ogästvänlig plats, väcks en uråldrig kraft inom Alina. Alina kan nämligen skapa ljus och med hjälp av sin magiska kraft räddar hon livet på sin bäste vän.

Men Alina hinner knappt ens uppfatta att Mal överlevt då hon genast förs till Ravkas magiska elit: grishorna. Nu när hennes magiska förmåga upptäckts är skuggmästaren, grishornas ledare, angelägen om att utveckla hennes krafter. Det finns nämligen en chans att Alina med sin förmåga kan rädda hela landet Ravka från Skuggsänkan som delar riket och därmed ena det splittrade riket.

En helt ny värld öppnar sig för Alina, en värld av rikedom och överflöd som hon inte alls är van vid, men det är samtidigt en skrämmande värld där Alina känner sig övergiven och bortglömd av bästa vännen som hon inte hör något från. Och vem kan hon egentligen lita på bland allt detta nya? Vågar hon, så som skuggmästaren så gärna vill, låta släppa fram sina krafter och har hon verkligen det som krävs för att hjälpa honom att utplåna Skuggsänkan?

Leigh Bardugos debutroman I ljusets makt är en snyggt förpackad fantasyroman med lockande miljöer som är kraftigt influerad av Tsarryssland. Jag gillar absolut Bardugos världsbygge med alla ryska influenser, men hade önskat att få något mer djupgående skildringar och karaktärsteckningar. I ljusets makt är faktiskt en ovanligt tunn fantasyroman (blott 295 sidor) och här borde med andra ord finnas utrymme att fördjupa några av karaktärerna såväl som miljöbeskrivningar. Enligt min mening, är den här romanen både aningens ytlig (i dubbel bemärkelse) och även något förutsägbar. Jag är inte helt såld, som ni kanske förstår, men I ljusets makt funkar i alla fall definitivt som underhållning för stunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar