måndag 14 september 2015

Skriet från vildmarken

Den stora och snälla blandrashunden Buck lever ett bekvämt liv som familjehund hos domare Miller på USA's västkust. Men hans tillvaro förändras i ett slag när trädgårdsmästaren kidnappar Buck för att sälja honom vidare som slädhund i Alaska.

Buck får snabbt lära sig att frukta och underkasta sig mannen i den röda tröjan, han som utan att tveka använder sin påk för att visa vem som bestämmer. Buck säljs förvisso snart vidare till något trevligare män, men att jobba som slädhund är ett hårt liv och i Alaska är det dessutom vildmarkens lagar som råder. Om Buck ska överleva är det dessa lagar han måste lära sig att följa. Och faktiskt börjar uråldriga instinkter inom honom vakna till liv. Vildmarkens lagar och de nyvaknade instinkterna hos Buck gör att han så småningom kan besegra hundspannets grymme ledarhund Spitz. Buckblir självklart den som nu tar täten i spannet.

Buck gillar att arbeta och han gör sig snart känd som en särdeles stark och modig draghund och flera män skulle vilja ha honom i sitt spann. Och nog vet Buck att lyda sin herre, men allra helst skulle han vilja gå sin egen väg. För varje år som går lockar och pockar livet ute i vildmarken på honom allt mer. De vilda hundarnas och vargarnas yl, skrien från vildmarken, kallar på Buck.

Jack London slog igenom med Skriet från vildmarken 1903. Denna är också hans mest älskade vildmarksskildring. Att London själv följde med guldruschen till Klondyke i slutet av 1800-talet märks i de noggranna och levande skildringarna av natur och arbetsförhållande som också framstår som både våldsamma och brutala. De många blodiga och obarmhärtiga beskrivningarna bidrar så klart till framställningen av vildmarken som en oerhört tuff tillvaro där allt handlar om att överleva. Skriet från vildmarken är spännande att läsa och jag tycker också det är intressant hur tydligt Londons influenser från bland annat Darwin och Kipling lyser igenom i romanen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar