tisdag 13 oktober 2015

I huvudet på Colin Fischer

Finns bl.a. hos adlibris eller bokus
Möt fjortonårige Colin Fischer! Colin är ett geni! Han har ett fantastiskt minne och en extraordinär slutledningsförmåga och han ser samband och mönster där andra bara ser kaos. Colin tycker mycket om Sherlock Holmes, knaprig mat och att hoppa på studsmatta. Han tycker däremot inte om färgen blå, höga ljud, mjuk mat eller att någon tar på honom. Colin har Aspergers och High school har precis börjat.

Att det kommer bli tufft för Colin i den ännu tuffare miljön som en amerikansk high school ofta utgör, förstår man som läsare. Första dagen slutar knappt innan den ens hunnit börja med att Colin blir döpt i en av toaletterna av värstingen och översittaren Wayne Connelly. Och Colins föräldrar är givetvis bekymrade hur resten av terminen, läsåret, high school ska gå. Men Colin vill lära sig att klara sig själv. Utan handledare Marie som fram tills nu funnits vid hans sida i skolan.

Med sig har Colin ständigt sin Anteckningsbok som han skriver ner betraktelser och sådant han vill undersöka mer.
"Wayne Connelly är stark som tre normala nybörjare på high school. Kost och motion? Undersök." 
Colin har också memorerat kort med olika ansiktsuttryck och där det står saker som FÖRVÅNAT, LYCKLIGT, NERVÖST ovanför. Detta för att hjälpa honom att tolka folks olika leenden och reaktioner och därmed kunna klara av sociala situationer.

Författarna Ashley Miller och Zack Stentz gör en väldigt fin gestaltning av en kille med en diagnos inom autismspektrat. Colin är varmt och humoristiskt tecknad utan att någonsin bli förminskad eller förlöjligad. Att det sociala samspelet är en stor svårighet för Colin är ju inte svårt att räkna ut och en del "relationsintriger" förekommer så klart i handlingen, men huvudintrigen är en brottsgåta.

En pistol hittas i matsalen och avbryter abrupt födelsedagsfirandet av Melissa, Colins klasskamrat och i stort sett den enda som är genuint schysst mot Colin. Självklart får översittaren Wayne Connelly skulden, men Colin som var där och bevittnade allt får det inte att gå ihop. Alltså bestämmer sig Colin för att bevisa att Wayne, hans egen värsta plågoande, faktiskt är oskyldig.

I huvudet på Colin Fischer är lite som en lightversion av Mark Haddons Den besynnerliga händelsen med hunden om natten. Det förekommer lite fler stereotyper och berättelsen är något mindre djupsinnig men det är fortfarande en varm, rolig, lärorik och framför allt mycket läsvärd bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar