torsdag 15 oktober 2015

Svart sommar

Finns att köpa hos adlibris eller bokus
Annies mamma har ärvt ett gammalt torp, Svärtan, av sin farmor och istället för att åka till Spanien för att hälsa på morfar på sommarlovet som man alltid annars brukar göra, så driver Annies mamma igenom att man ska tillbringa sommarlovet i torpet. Varken Annie, storasyster Wilma eller Hakim, mammas sambo är speciellt begeistrade. Torpet ligger ute i tjottahejti, det finns absolut inget kul att göra där. Torpet är i stort behov av renovering och dessutom ser den här sommaren ut att regna bort. Kul det här sommarlovet kommer bli, typ.

Men det gamla torpet ruvar så klart på hemligheter. Det börjar med att deras hund, Sessan, vägrar att ens kliva över tröskeln till torpet. Hellre sover hon ute på trappen i regnet hela natten. Golvet i köket lutar på ett konstigt vis och det finns en låst lucka ner till en källare under köket. Och redan första natten drömmer Annie konstigt. Dessutom luktar det skunk i den gamla pigkammaren som Annie delar med Wilma och stanken blir bara värre för var dag.

Det är visst inte bara Annie som drömmer konstigt. Även Hakim plågas av drömmar och för Hakims del är det så illa att han inte ens kan sova och till slut får han nog och sticker tillbaka till stan. Annie och Wilma vill också tillbaka till stan, lukten i torpet blir ju bara värre och värre. Annies mamma menar att de inte kan lämna torpet innan de hittat det som luktar så äckligt. Så mamman fortsätter riva ner tapeter, måla om, skrubba och städa, men lukten försvinner inte. Och Annie fortsätter att drömma konstiga drömmar. I en anteckningsbok skriver hon ner sina drömmar som ter sig mer och mer verkliga. När hon läser sina anteckningar tycker hon sig skönja ett mönster...

Åsa Anderberg Strollo skriver lysande ungdomsromaner! Jag tycker jättemycket om hennes tidigare böcker, men hennes första mellanåldersbok tycker jag tyvärr är alldeles för tam. Svart sommar säljs in som en bok á la Ingelin Angerborn, lite mysrysare alltså, bara det att det aldrig blir läskigt. Lite småkusligt och mystiskt på sin höjd kanske, men den känslan går tyvärr över alldeles för snabbt. Relationerna sinsemellan de olika karaktärerna känns vidare rätt diffusa. Mamma och Hakim bråkar. Varför? Annie gör i slutet uppror mot både mamma och Wilma. Varför? Jag märkte aldrig att det förelåg en tydlig konflikt mellan syskonen. Ja, här ligger lite för mycket på ytan och en del detaljer känns för konstruerade. Nu låter detta som en sågning, men jag tycker trots detta att Svart sommar är en spännande bok, det är bara Anderberg Strollos hantverk jag är lite besviken på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar