onsdag 30 december 2015

Hjärnpunka

Finns hos adlibris och bokus t.ex.
Hjärnpunka. Smaka på det ordet. Man förstår direkt vad det betyder. Kortslutning i hjärnan. Hjärnsläpp.

Leo Hoffman har hjärnpunka. Han säger fel saker vid helt fel tillfällen. Han gör bort sig. Det är som att hans hjärna inte samarbetar med resten av hans kropp. Detta händer framför allt när Isabella, snyggaste tjejen i klassen (och på hela skolan), är i närheten. Och det tråkiga är att det inte verkar finnas något botemedel. Det är bara att uthärda. Och hoppas på att hon inte ska tycka att han är helt tappad bakom vagnen.

Nu är Leo så klart inte precis tappad bakom vagnen. Men han tillhör heller inte någon av klassens smartaste, snyggaste eller mest populäraste killar. Han är vanlig. Förvisso en väldigt schysst och något öververbal kille, men det hjälper inte långt på popularitetsskalan. Inte heller hjälper det på fotbollsplanen. Fotbollstränaren, Allan, struntar i vilket, han vill ha ett lag med killar som tycker det är kul att spela fotboll. Det räcker för honom. Men det räcker inte för de andra i laget. Speciellt inte för Kricke och Jocke P. Och när Leo för en gångs skull gör världens snyggaste mål blir de vansinniga. För även om det är ett ovanligt snyggt mål så sitter målet i fel bur. Laget förlorar och i stort sett alla tycker att det är dags för Leo att hoppa av. Men Kricke och Jocke P. hotar Leo med att de ska skära av honom hans ädlare delar om han inte slutar på fotbollen.

Det är alltså de sista veckorna på vårterminen i sexan; Leo är hemligt kär i Isabella, han suger på fotboll och har ett överhängande hot från två killar som tyvärr också går i hans klass. Och eftersom skolan snart slutar så håller klassen på att förbereda sig på att åka på klassresa till Stockholm. Och man vet ju hur det är på klassresor. Alla regler sätts ur spel och vad som helst kan hända. Det gäller bara för Leo att skärpa till sig. För visst verkar det ändå som att Isabella kanske är pytte-, pyttelite intresserad av honom? Kanske? Och Kricke och Jocke P. kommer att hinna glömma det där med fotbollen. Eller hur? Nog kommer osynliga lagar och regler att sättas ur spel på den här klassresan alltid. Men det blir bara inte helt som Leo tänkt sig.

Staffan Cederborgs Hjärnpunka är en riktigt rolig brista-ut-i-skratt-bok. Dråpligheter, pinsamheter och rappa repliker gör att man sitter och småler eller fnissar på var och varannan sida (och här och där bryter man ut i gapskratt). Och ändå får Cederborg till en allvarligare ton i bakgrunden. Det är snyggt gjort och anledningen till att det blir så bra är nog för att hela historien berättas genom Leo. Till exempel förekommer solklara fall av mobbing, bristande föräldraansvar och andra svårigheter. Möjligen hade man kunnat fördjupa sig i dessa lite mer seriösa ämnen, men i det här fallet tycker jag inte det behövs. Det räcker så väl att liksom bara snudda vid det för att ändå förstå allvaret och på så sätt fortsätta låta Hjärnpunka vara en rolig bok. Men en rolig bok med eftertanke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar