torsdag 12 maj 2016

Vattnet drar

Finns bl.a. hos adlibris eller bokus
Ge mig nästa del NU!! Vattnet drar är första delen i Madeleine Bäcks skräckfantasytrilogi och det är så sjukt spännande till den grad att jag nästan ångrar att jag inte väntade med att läsa boken åtminstone ett eller flera par månader eftersom jag nu hamnar i ett frustrerat tillstånd av väntande. Ända till våren 2017! För så länge dröjer det till nästa del, Jorden vaknar, ges ut.

Det är under en het sommar i den lilla småorten i Gävletrakten som något vaknar till liv. Urgamla krafter väcker lusta, maktbegär men kräver också offer. Och allt börjar med att Viktor hittar den där stenen i kyrkan. Eller om det är stenen som hittar honom?

Viktor och Calle är traktens smågangstrar, ständigt ute efter stålar. De langar hembränt och gör småstölder men den här midsommaraftonen ska de göra stöten som kommer att inbringa tonvis med pengar och äntligen göra dem oberoende av Harta som är den som förser killarna med sprit. De ska stjäla en värdefull madonnafigur från en kyrka och det är i denna kyrka som Viktor upptäcker stenen i altargolvet. För första gången vågar han säga emot Calle - han måste ha den här stenen! Han SKA ha den. Och när han väl fått den kan han inte släppa den. Viktor förvarar den lena svarta svarta stenen i byxlinningen och där känner han hur den vaknar till liv. Hur den blir ömsom varm, ömsom kall, hur den liksom pulserar. Och hur den ger honom kraft att styra människor i sin omgivning dit han vill. Viktor inser att stenen inte bara kan göra honom fri från Calle för alltid. Den kan också ge honom allt annat han vill ha. Men Viktors nyvunna makt har ett högt pris och flera andra personer på den lilla orten dras ofrivilligt in i den nyvaknade kraftens fält.

Lokalreportern Mattias Jäder ser chansen till ett värdefullt scoop när en ung kvinna hittas död vid badstranden vid Malmjärn. Hon har bragts om livet och riksnyheterna följer utredningen. Men fler märkliga händelser i trakten följer. Det är orgier och ungdomsupplopp mitt på blanka dan. Och Jäder kopplar händelserna till en viss spritlangare med anknytning till en lokalpolitiker.

Krister som jobbar på länsstyrelsen med djurskydd och som alltid har haft en ovanligt god kontakt med djur blir plötsligt anfallen av fåglar, får attacker och blir biten och klöst av något han inte vet vad det är.

Och Beatas bästis Celia blir som bergtagen av den snygge främmande killen som plötsligt dyker upp vid badplatsen. Den enda som verkar veta vad det är som pågår är Gunhild. Hon känner till knep för att skydda sig men hon vet inte säkert hur kraften kan stoppas. Det hann hennes mor aldrig lära henne och själv hoppades Gunhild aldrig få uppleva det. Men det är ett faktum att vandrarna har stigit upp ur myren, ur bäcken, ur vattnet. Och de vill ha sina offer.

Bäck berättar alltså sin historia ur flera olika personers perspektiv vilket så klart ger ett duktigt driv och tvingar till sträckläsning! Men Vattnet drar är också stämningsfullt skriven och är en alldeles utmärkt sommarskräckroman. Det kan vara den gamla bruksortsmiljön eller kanske de många olika perspektiven eller möjligen mystiken som ger mig Cirkeln-vibbar när jag läser. Hur som helst så kan Vattnet drar bli en högst värdig tronföljare till Engelsforstrilogin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar