tisdag 28 juni 2016

Hemma kanske inte är en plats

Länk till adlibris och bokus
Nittonåriga Sara har vigt större delen av sitt liv åt hästar och fälttävlan, men så är hon med om en otäck olycka med sin häst och allt förändras i ett enda slag. Istället för att vara med på sin egen student får Sara tillbringa våren på sjukhuset och arbeta med att försöka lära sig gå igen.

Efter olyckan känner sig Sara helt vilsen. Hästar har fram tills nu varit hennes liv, men nu efter olyckan vågar hon knappt närma sig dem, än mindre rida dem. Under tiden på sjukhuset har Sara haft gott om tid att fundera och hon har tänkt mycket på den barndom hon upplevde när de bodde i Argentina fram tills att Sara var åtta år. Hon minns det som en lycklig tid där alla barnen på estancian lekte tillsammans och var glada och hur hon lärde sig rida och sen red till skolan varje dag. Det är till detta Sara vill hitta tillbaka och kanske om hon reser tillbaka dit kan hon också få svar på varför denna lyckliga tid så plötsligt rycktes ifrån henne.

Så istället för att använda försäkringspengarna till att köpa en ny häst, som hennes pappa vill, köper Sara en flygbiljett till Argentina och söker där upp sina gamla barndomsvänner. Men Argentina är inte längre det land hon växte upp i. Den svåra ekonomiska krisen har splittrat folket, gjort klyftorna större och sått split bland forna vänner. Det blir inte helt och hållet det lyckliga återförenande som Sara hoppats på och även om hon delvis hittar tillbaka till sig själv, så känner hon sig än mer vilsen vad gäller den bild hon haft av sin uppväxt. Som en sista chans att finna tillbaka till något som kan väcka glädjen hos henne igen beslutar sig Sara för att försöka leta upp sin gamla häst från när hon var liten och red till skolan, den lilla musblacken Nube som en gång betydde allt för henne.

Lin Hallberg har gjort sig ett namn på sina hästböcker, och framför allt då böckerna om Sigge för yngre läsare. Hemma kanske inte är en plats är på sätt och vis också en hästbok, fast för tonåringar. Hästar har en betydelsefull plats i romanen, men ligger mer som en bakgrund till det relationsdrama och identitetssökande som istället lyfts fram. För Saras del blir det inte en resa tillbaka till sin barndomsidyll, snarare blir det en uppvaknandets resa där Sara kan se sin barndomsidyll utifrån ett vuxnare perspektiv och där hon också på nytt får chansen att lära känna sin mamma och försonas med henne. Hemma kanske inte är en plats är en rätt lågmäld roman med en lätt vemodig ton, där de anklagande breven till mamman så klart sätter sin del av prägeln, men det är ändå minst lika spännande att läsa om resan till och i Argentina som att läsa om den inre resa och utveckling Sara genomgår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar