tisdag 30 augusti 2016

Jonathan bortom alla kontroll

Länk till adlibris och bokus
I Meg Rosoffs första roman för vuxna får vi lära känna en ung man som går från lätt förvirrad till att tappa det totalt! Jonathan
bor i en tvåa på Manhattan, New York, en tvåa som han hyr i andrahand utan kontrakt och med vetskapen om att han när som helst kan vräkas när den riktige hyresgästen kommer tillbaka från sing-sing. För tillfället delar Jonathan lägenheten med sin brors två hundar som han lovat passa medan brodern är i Dubai ett halvår och jobbar.

En dag när Jonathan kommer hem från sitt rätt så trista jobb på reklambyrån upptäcker han att hundarna pratar med honom! De läser av honom som en öppen bok, något hans flickvän sen ett par år tillbaka, Julie, aldrig ens lyckats med. Hundarna Sissy och Dante däremot, de tycks veta allt om Jonathan. Och de tycks dessutom ha en hemlig plan för honom och hur han ska ordna upp sitt smått enformiga liv. Eller är planen egentligen att förstöra det?

Julie är inte speciellt förtjust i hundarna, och frågan är väl egentligen också hur pass förtjust hon är i Jonathan. Hon är i varje fall rätt så sugen på att gifta sig, fast helst med någon som är rikare och roligare än Jonathan, men varken Julie eller Jonathan kommer för sig att göra slut. Så när de istället får möjlighet att gifta sig - och få hela kalaset betalt av Julies jobb, Bröllopsmagasinet Bridal-360, bestämmer de sig för att slå till, även om ingen av dem egentligen vill.

Allting är plötsligt sjukt tilltrasslat i Jonathans liv: hans chef är en idiot, hyresavin till lägenheten har upphört att komma, ett bröllop hänger över honom som en begravning och till och med med hundarna är det bekymmer. Jonathan börjar misstänka att hundarna lider av såväl depression och ensamhet som hälta och magproblem och han är övertygad om att de ändrar om i hans lägenhet medan han är på jobbet, gömmer grejer och rotar i hans papper. Tillvaron kring Jonathan börjar spinna snabbare och snabbare, bröllopet närmar sig med stormsteg och Jonathan kraschlandar.

Jonathan bortom all kontroll är lätt bisarr och väldigt rolig. Meg Rosoff kan det här med att skriva humor - smart och underfundig sådan, vilket hon visade prov på redan i Älgbarnet och I begynnelsen var Bob. I like!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar