måndag 22 augusti 2016

Stjärnöga

Länk till adlibris och bokus
Stjärnöga är en lättläst hästbok skriven av Jenny Oldfield som handlar om trettonåriga Morgan som skickas till sin mosters hästgård i Klippiga bergen för att bo där över sommaren. Morgans föräldrar har precis skiljt sig och Morgans mamma tror att ett miljöombyte kan vara bra för Morgan. Men Morgan avskyr stället. Hon är en typisk stadstjej och hon vet inte riktigt vad hon har där att göra ute på landet. Hon kan inget om hästar men ändå förväntas hon hjälpa till och jobba på gården. Och det är hårt och slitigt arbete dessutom.

Morgan lär sig efterhand att sköta hästarna och hon får också lära sig att rida, men det är först när Morgan får syn på vildhästen Stjärnöga som hennes intresse för hästarna väcks på allvar. Den här hästen tillhör egentligen Morgans moster, men den har rymt och ingen har lyckats fånga in den skygga hästen igen. Nu går det bra att Stjärnöga går lös, men har man inte fångat henne till dess att vintern kommer finns risken att hästen kommer att svälta ihjäl.

Stjärnöga är ingen typisk hästbok utan handlar väl egentligen mer om hur Morgan tacklar den livskris det innebär när föräldrarna skiljer sig. På ranchen får hon koncentrera sig på något annat än föräldrarnas bråk. Tyvärr tycker jag innehållet i boken är lite torftigt, men designen på boken och dess omslag är det inget fel på. Sidorna i boken är också snyggt formgivna med en häst längst ned i hörnet på högersidorna som ser ut att galoppera om man bläddrar snabbt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar