måndag 8 augusti 2016

SVJ

Boken finns bl.a. på bokus eller adlibris
Ingen har väl missat att Roald Dahls bok om den stora vänliga jätten filmatiserats och har gått (och fortfarande går) på bio den här sommaren? Som så många andra av Roald Dahls böcker får man väl klassa SVJ som en barndomsklassiker. Jag minns inte om jag läste den som barn eller inte, men jag har i vart fall läst den nu i sommar. Och sett filmen!

Den föräldralösa Sophie kan inte sova och efter att länge ha försökt så stiger hon upp för att dra för gardinerna ordentligt så att inte ens månens strålar ska kunna störa henne i hennes försök att somna. Men framme vid fönstret gläntar hon på gardinen istället och kikar ut. Hon är nyfiken på hur världen ser ut så här mitt i natten. Mitt i spöktimmen. Och det är då hon får syn på jätten. Men jätten har sett henne också och han kidnappar Sophie från barnhemmet.

Över stad och land, stock och sten tar jätten sina gigantiska kliv och han stannar inte förrän de är framme i jättarnas land. Sophie fruktar att att jätten ska äta upp henne, men den här jätten visar sig vara vegetarian till skillnad från de andra mycket större och mycket farligare jättarna som äter barn. För Sophie berättar jätten att han av de andra jättarna kallas för minstingen, men att han en gång också fått namnet Stora vänliga jätten, SVJ, vilket Sophie bestämmer sig för att kalla honom. Vidare får Sophie veta att SVJ samlar på drömstoft och att han med hjälp av drömstoften kan skapa drömmar som han om nätterna placerar hos människorna.

Men de andra jättarna är så klart ett stort problem. Hur ska man få ett stopp på deras förfärliga jakt på människobarn? Hur kan man få dem att glufsa zebrurkor istället för barn? Sophie kläcker en idé som involverar självaste drottningen av England.

SVJ är ett typiskt Roald Dahl-äventyr med mycket humor och fart och smarta och klyftiga barn. Eftersom det i år skulle varit hundra år sedan Roald Dahl föddes kan alla som gillar hans böcker glädjas åt att flera av dem i år kommit ut i nytryck, så även SVJ. Och filmen då? Jodå, den är mysig den med, och den följer i mångt och mycket bokens handling, förutom slutet som är ändrat något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar