fredag 14 oktober 2016

Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn?

Länk till adlibris och bokus
Nittonårige Markus träffar Ingrid på en fest. Hon är några år äldre än honom, har rakat huvud och ser trött ut men är ändå otroligt vacker i Markus ögon.

I hemlighet ser Markus till att Ingrid får hans telefonnummer i hopp om att hon ska höra av sig till honom. Och det gör hon. De börjar träffas och Markus är säker på sin sak; han har nog aldrig tidigare varit kär innan. Inte på det här sättet i alla fall. Det känns som om livet börjar först nu i och med Ingrid. Men Markus känner inte till allt om Ingrid, han har nog förstått det men det är först när hon själv berättar att hon är allvarligt sjuk som Markus verkligen tar in vetskapen. Men Markus bryr sig inte mindre om Ingrid för det. Och i takt med att deras relation djupnar och blir starkare så blir Ingrid sjukare. Snart kan inte heller Markus blunda för det som Ingrid så väl är medveten om nämligen att den enda framtid som finns för Ingrid är döden.

Björn Sortlands Vad är så skört att du säger dess namn? är en av mina favoriter bland kärleksböcker och jag grät första gången jag läste boken. Det här är, precis som Alla har ett hungrigt hjärta, en lågmäld och finstämd berättelse som inte spänner över många sidor, men vars innehåll är så mycket större. Sortlands språk kan vid en första anblick synas enkelt. Det är precist avvägt utan överflödiga ord. Men dyker man ner under ytan så kommer nyanserna fram och lyfter hela berättelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar