söndag 6 november 2016

Spöksystrar

länk till adlibris och bokus
Flickan på kyrkogården handlar om Nila som ska börja i en ny skola och som vet hur viktigt det är att göra ett bra första intryck. Därför vägrar hon att låta sin mamma följa henne som nån annan bebis, hon går ju trots allt i trean. Men Nila är sen till första skoldagen och därför bestämmer hon sig att gena över kyrkogården. Där stöter hon på en flicka i hennes egen ålder som sitter uppflugen på en gravsten och som inte har några ytterkläder trots att snön ligger som ett tjockt täcke på marken.

Eftersom Nila är sen till sin första skoldag hinner hon inte stanna och prata så länge, men på vägen hem från skolan möter Nila flickan igen. Flickan heter Maj och hon har fortfarande inga varma kläder och hon är blek och kall och luktar lite unket. Varför hänger Maj på kyrkogården egentligen? Det är väl inte så att Maj är ett... spöke?

länk till adlibris och bokus
Maj visar sig hur som helst vara mycket trevligare än tjejerna i Nilas nya klass och Maj ställer upp när Nila behöver en kompis. Tänk om Maj kunde gå i Nilas klass! Något som faktiskt sker i andra boken om Maj och Nila, Ett spöke i klassen.

Mårten Melins nya serie Spöksystrar är en lättläst och precis lagom lång kapitelbok för den som tagit sig förbi nybörjarböckerna. Det är en blandning av vardagsliv med skola och kompisar och lite mystiskt och övernaturligt med spöken. Det är lite kusligt stämningsfullt med kyrkogårdar, snö och vinter men i övrigt rätt så snällt och oläskigt.

Tredje delen i serien, Ett spöke sover över, kommer till våren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar