torsdag 13 april 2017

Monstret i natten

Länk till adlibris och bokus
Dagen då Frank fyller nio år förändras hans liv. Hans mamma och pappa har ställt till med sommarkalas och alla i Franks klass är bjudna, men ingen kommer på kalaset. Franks föräldrar blir besvikna, men Frank själv blir inte förvånad, det är ingen i klassen som brukar umgås med honom och Frank läser faktiskt hellre böcker. Men en kommer i alla fall på Franks kalas och det är tant Alice som bor i huset bredvid. Frank tycker om Alice och hennes lilla hund Uffe som också fått följa med på kalaset. När Frank ska ge Uffe en bit tårta så blir den lilla hunden så uppspelt så att han råkar bita Frank i fingret. Det gör knappt ont men det kommer en miniliten droppe blod. Och det är nu Franks liv förändras för alltid.

Frank börjar drömma att han är ute om natten och springer på fyra ben, att hela han är täckt av lurvig päls och att han har svans. I drömmen har han förvandlats till en hund och när han ser människor blir han så glad att han skäller och ylar. Han vill så gärna att de ska klappa honom och klia honom på magen. Men människorna blir alltid livrädda. De tror att Frank är ett monster. Drömmarna är så verkliga så att det känns som att det vore på riktigt. Kanske är det det också? För i byn Yrred, där Frank bor, börjar det gå rykten om ett stort och vilt monster som går lös. Men Frank är ju inget monster. Eller?

Monstret i natten vänder sig till barn i lågstadieåldern och är en söt men något mörk berättelse om utanförskap och att vara annorlunda. Trots titeln tror jag aldrig Mats Strandberg tänkt sig att det här ska vara en läskig bok, möjligen lite mysryslig på sin höjd, och risken att någon skulle bli skraj av att läsa Monstret i natten är inte speciellt stor. Sofia Falkenhems söta hundillustrationer gör säkert också sitt till för att mildra det läskiga och det är kanske tur att barnen inte förstår Strandbergs blinkningar och referenser till Twin Peaks och annan skräckfiktion, men som en vuxen läsare som jag uppskattar.

Monstret i natten är första delen om monstret Frank. Tredje och sista delen, Monstret och människorna, har precis kommit ut.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar