torsdag 13 april 2017

Vitas hemlighet

Vita bor med sin mamma ovanför pizzerian Pizzeria Amore och därför luktar Vitas jacka alltid Capricciosa. Själv tänker hon inte så mycket på det, men Otto som går i Vitas klass brukar alltid borra in näsan i Vitas jacka och dofta på den. Otto är lite avundsjuk på Vita som kan äta pizza varje dag. Nu gör ju inte Vita och hennes mamma det. Dessutom så är pizzorna mycket godare i Italien, där Vitas pappa bor med sin nya fru. Vilken dag som helst nu ska Vita bli storasyster till en lillebror. Det är väldigt spännande.

Men det händer spännande saker hemma hos Vita också. Spännande, men mest läskiga. När Vita är på väg ut en kväll ser hon lysande ögon i trapphuset. Och en natt vaknar hon av ett förskräckligt ljud. Det är någon som ylar och låter nerifrån pizzerian. Men det är mitt i natten och ingen annan än Vita och hennes mamma bor i huset. Pizzerian är bara öppen på dagen och där bor ingen. Alla tecken tyder på att det bor en varulv i pizzerian, men det är ingen vuxen som verkar ta Vitas oro på allvar. Och snart är det fullmåne.

Vitas hemlighet av Kerstin Lundberg Hahn handlar nu inte alls om varulvar, men dramatiken och spänningen är ändå hög, trots allt det vardagliga som också händer i berättelsen, för Vitas hemlighet är en bok om rädslor och framför allt om flyktingar och om barns rättigheter. Det är faktiskt någon som bor nere i pizzerian, men det är väldigt hemligt. Vita råkar på grund av sin rädsla för varulvar så småningom avslöja hemligheten att paret som driver pizzerian håller två flyktingar, en pappa och hans pojke Simon, gömda.

Vitas hemlighet är en bok som är användbar i skolan när man pratar om FN och barnkonventionen och om hur det kan vara att fly från sitt hemland. Med andra ord så är boken fortfarande aktuell trots att den har några år på nacken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar