söndag 21 maj 2017

Bennys hemliga rapporter

Länk till adlibris och bokus
Sommarlovet har precis börjat och Benny och hans kompisar Valentina, Leo och Alice har redan lagt upp en plan om hur lovets lata dagar ska tillbringas i Alice källare och spela tv-spel. Det kommer att bli det bästa sommarlovet någonsin! Men en vattenläcka hemma hos Valentina riskerar istället att göra den här sommaren till den värsta någonsin. Valentinas föräldrar behöver 500 000 för att kunna fixa läckan och göra huset beboeligt igen, men det här är pengar som Valentinas föräldrar absolut inte har och de kan inte komma på någon annan lösning än att flytta. Och då snackar vi alltså inte att flytta till ett nytt hus, utan planen är att flytta tillbaka till Bosnien och bo hos Valentinas mormor.

Valentina vill inte flytta. Alice och Leo vill inte att Valentina ska flytta och Benny, som är hemligt kär i Valentina, vill absolut inte att hon ska flytta. De måste alltså på nåt vis få ihop den där halva millen så att Valentina och hennes familj ska kunna bo kvar.

Men hur får man ihop en halv miljon på ett sommarlov? Bara att försöka begripa exakt hur mycket en halv miljon egentligen är är ett tillräckligt stort problem att försöka lista ut, så hur kan ett gäng elvaåringar skramla ihop en sån summa? Det gäller att utarbeta en plan: en affärsidé. Gänget sliter och jobbar häcken av sig med att hjälpa pizzerian med hemleveranser, stajla trädgårdar, hyra ut en pensionär och efter en vecka har de skramlat ihop ynka 500 spänn. Det duger inte! De måste tänka större. Mycket större!

Bennys hemliga rapporter vann Barnens romanpris i fjol (eller Barnradions bokpris som det numera heter) med motiveringen: "Det är en känslomässigt stark och ovanligt spännande dagboksroman om vänskap och kärlek och samtidigt något så ovanligt som en humorbok som passar alla." Känslomässigt stark kanske jag inte skriver under på, men humor: jajemän! Det är ett fartfyllt sommaräventyr som bjuder på en härlig feelgood-känsla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar